Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

26 Mai 2019 / 15:40

Documentarul „Acasă la Japca”, în premieră la Festivalul „Cronograf”

Cum e să-ţi trăieşti viaţa în mănăstire şi să-l slujeşti întru totul pe Dumnezeu? O reflecţie extraordinară a vieţii măicuţelor de la Mănăstirea Japca, în regia tinerei regizoare, Olga Pascaru, a fost culminaţia serii din cadrul Festivalului Internaţional de Film Documentar „Cronograf 2019”. Filmul documentar „Acasă la Japca” este realizat de către Studioul Moldova-Film, iar protagonistele au fost prezente la premieră, relatează Moldova 1.

„Am văzut în ochii măicuţelor doar sinceritate, doar dragoste faţă de Hristos, aveau nişte ochi plini de bucurie şi am rămas foarte încântată”. „Este un film extraordinar de frumos. Am simţit emoţie la un moment dat, chiar trebuie să vă spun că a picurat şi o lacrimă, pentru că fiecare dintre noi avem trăirile noastre”. „A fost un film care a trezit în mine apartenenţa la acest spaţiu spiritual, chiar şi transcendent”, au menţionat oamenii.

Situată pe malul stâncos al râului Nistru, Mănăstirea Japca din Floreşti este una dintre cele mai vechi şi frumoase aşezăminte monahale din ţara noastră. Supusă la greutăţi şi opunând mereu rezistenţă perioadei ateiste, este singura care a funcţionat neîntrerupt de la înfiinţare, chiar şi în perioada sovietică.

„A fost o incursiune în viaţa de zi cu zi a maicilor. În principiu am avut în focus maicile tinere, care au decis în zilele noastre să meargă pe calea călugăriei”, a declarat regizoarea Olga Pascaru.

„Trebuie să respecţi cele trei voturi monahale: ascultarea, sărăcia de bună voie şi fecioria”, a spus Nina, călugăriţă.

Fiind întrebată dacă ar avea posibilitatea să întoarcă timpul, ar fi ales o altă soartă?, aceasta a răspuns: „Nu, desigur. Sunt foarte mulţumită”.  

Cea de-a 15-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Documentar „Cronograf” se va încheia pe 28 mai. În competiţie participă 49 de filme din 51 de ţări.

Comentarii

Ultimele Ştiri

Alexandru Guţu campion european de cadeţi

Ştiri / Sport

18 Iun. 2019 / 23:33

Alexandru Guţu campion european de cadeţi

Prim-ministrul Maia Sandu la dialog cu jurnaliştii

Ştiri / Social

18 Iun. 2019 / 20:33

Prim-ministrul Maia Sandu la dialog cu jurnaliştii

Partidul Nostru este dispus să colaboreze cu noua guvernare

Ştiri / Politic

18 Iun. 2019 / 19:57

Partidul Nostru este dispus să colaboreze cu noua guvernare

Tragere la sorţi pentru cupele europene la fotbal

Ştiri / Sport

18 Iun. 2019 / 19:32

Tragere la sorţi pentru cupele europene la fotbal

Demolare cu scandal la Ciocana

Ştiri / Social

18 Iun. 2019 / 19:27

Demolare cu scandal la Ciocana

Vezi arhiva