Ştiri

Sursa imaginii: gazetaromaneasca.com

Postat de: trm.md

Ştiri / Cultură

12 Mar. 2021 / 13:07

Nicolae Dabija într-un interviu pentru Moldova 1: „Mai am cărţi de scris…"

Durere şi tristeţe nemărginită în tot spaţiul românesc. Vineri dimineaţa, a încetat din viaţă Nicolae Dabija, poet, academician, patriot, om al acestui pământ pe care l-a cântat şi l-a plâns în versurile sale. A făcut o formă gravă de COVID-19 şi a pierdut lupta cu virusul ucigaş, relatează Moldova 1.


În cele mai dificile perioade ale vieţii, precum şi în cea a pandemiei, Nicolae Dabija avea credinţa că prin cultură vom izbândi. "Eu aş vrea ca după această pandemie de viruşi să se instaleze o altă pandemie: a culturii, o pandemie eminesciană, de cunoaştere a literaturii noastre clasice", declara poetul Nicolae Dabija, în data de 15 iunie 2020, cu prilejul aniversării a 131-a de la moartea lui Mihai Eminescu.

În calitate de ales al poporului în Sovietul Suprem al fostei URSS, Nicolae Dabija a pledat pentru fiinţa naţională, pentru drepturile fireşti acestui popor: limbă, alfabet şi libertate. Fiind deputat în primul Parlament, care a votat Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova, poetul-tribun a apărat aceleaşi valori.

Şi-a început activitatea la Televiziunea Naţională, a lucrat la revistele "Nistru", "Orizontul ", iar din 1986 până acum a fost redactor-şef al săptămânalului "Literatura şi Artă", publicaţie care a făcut istorie în Mişcarea de Renaştere Naţională.

Peste 5 mii de articole pe care le-a publicat de-a lungul anilor şi care au avut o deosebită contribuţie la dezvoltarea gândirii libere au fost reunite de prietenii săi din Iaşi în 27 de volume în colecţia "Biblioteca Unirii".

Toamna trecută, Nicolae Dabija s-a învrednicit de Marele Premiu şi medalia de aur cu numele gravat al autorului la cel mai important festival de literatură din Asia care la a 11-a ediţie s-a desfăşurat on-line, din cauza pandemiei.

"Juriul a spus că valorile sunt egale între ele, indiferent dacă aparţin unor ţări mici sau unor ţări mari. Cred că prin cultură, prin literatură, prin poezie, o ţară se poate manifesta mai lesne. Cultura este cartea de vizită a popoarelor, de aceea eu mă bucur că odată cu numele meu a fost rostit acolo şi numele corect al tării mele", a menţionat atunci Nicolae Dabija, comentând decizia juriului.
La fiecare întâlnire, Nicolae Dabija vorbea despre preocuparea constantă pentru creaţie.

"Mai am cărţi de scris, am alte invitaţii la alte festivaluri din lume, dar sperăm să treacă această pandemie ca să putem reveni la firesc, la normalitate, să avem această libertate de a ne întâlni, a comunica", a mai spus regretatul poet în cadrul interviului acordat postului Moldova 1, cu prilejul obţinerii Premiului Mare la festivalul de literatură din Asia.

 

 

Comentarii