Ştiri

Sursa imaginii: moldpres.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

08 Feb. 2020 / 16:28

Scriitorul Gheorghe Calamanciuc, omagiat la 75 de ani de la naştere

Coborîtor din dulcea Bucovină, scriitorul Gheorghe Calamanciuc a activat toată viaţa la Bălţi, unde a fost şi rămâne un promotor al valorilor culturale şi naţionale. Aici şi-a scris numeroasele cărţi, s-a bucurat de aprecierea cititorilor. La 75 de ani de la naştere, Gheorghe Calamanciuc a fost omagiat de confraţii de condei din capitală, iar expoziţia şi popasul aniversar au fost intitulate sugestiv „Cuvântul mi-e moşia şi testamentul”, relatează Moldova 1.

În debutul medalionului literar au răsunat înregistrări ale versurilor lui Gheorghe Calamanciuc, la rubrica „Moment poetic” de la Radio Moldova.

„Rămân credincios cuvântului. M-am angajat să slujesc neamul cu piesele mele de teatru, cu poezia şi cu proza, cu romanele mele”, a declarat Gheorghe Calamanciuc.  

„Ne bucurăm că se află în continuare într-o formă  foarte bună a scrisului şi-i dorim multă sănătate, să se afle în continuare în exerciţiul zilnic al scrisului”, a precizat Arcadie Suceveanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova.

De ani buni, compozitorul Constantin Rusnac îi poartă un deosebit respect.

„Am înţeles că este un agricultor al cuvântului, ară în el bine, îl şlefuieşte foarte frumos şi mă bucur că mi-a scris câteva texte şi am făcut şi muzică”, susţine Constantin Rusnac.  

La sărbătoare au venit şi oaspeţi din România, iar Doina Dumbrăveanu a interpretat un cântec despre Cernăuţi, pe versurile omagiatului.

La eveniment a fost lansată culegerea de 50 de sonete „Pentru îndrăgostiţii de fantasme”, de Gheorghe Calamanciuc, apărută la Iaşi.

Comentarii