Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

13 Oct. 2020 / 21:00

Stema mare a Chişinăului şi o nouă carte, prezentate la Muzeul Naţional de Istorie

Stema mare a oraşului Chişinău şi stemele şi drapelele sectoarelor din capitală înregistrate la începutul acestui an au fost prezentate la un eveniment găzduit de Muzeul Naţional de Istorie, cu prilejul Hramului capitalei. În context, a fost lansată şi cartea „Chişinău. Morile timpului”, de Aliona Grati, relatează Mesager.

„Stema Chişinăului nu e una completamente nouă. Este de fapt stema veche adoptată în 1930, a cărui desen a fost refăcut de Gheorghe Vrabie în 1991 şi care s-a păstrat intactă ca stema mică a oraşului”, a declarat Silviu Andrieş-Tabac, heraldist de stat al Republicii Moldova.

Noutatea stemei mari constă în deviza „Prin noi înşine, o coroană cu şapte turnuri, dar, în primul rând, prin nişte importanţi susţinători”.

Istoricul Mariana Şlapac s-a afirmat în acest proiect în calitate de pictor-heraldist.

Noua apariţie editorială a Alionei Grati poartă un titlu metaforic: „Chişinău. Morile timpului”.

„Pentru că morile de apă de pe Bâc sau morile de vânt au fost întotdeauna indispensabile oraşului Chişinău. Această carte este despre Chişinău, aşa cum este reprezentat în literatura străinilor”, a menţionat autoarea cărţii.

Timp de zece ani, Aliona Grati a lucrat, a selectat materialele din literatura artistică, notiţele de călătorie ale unor personalităţi notorii care au vizitat Chişinăul.

Prezentarea stemei mari a oraşului şi lansarea cărţii s-a desfăşurat la Muzeul Naţional de Istorie, în preajma expoziţiei de fotografii „Chişinău - patrimoniu arhitectural de ieri şi de azi”.

Comentarii