Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Diaspora

10 Oct. 2020 / 16:24

Israelul este alături de Filarmonica Naţională

Sunt alături de Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici”. Ambasada Republicii Moldova în Israel, împreună cu artiştii moldoveni stabiliţi în această ţară, au venit cu un apel către comunitatea moldovenilor stabiliţi în Israel de a sprijini Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici”, a cărui edificiu a avut de suferit în urma unui incendiului devastator.

„Cu regret, situaţia pandemică nu a permis adunarea tuturor artiştilor doritori de a fi prezenţi astăzi cu noi, dar doresc să aduc mulţumiri tuturor celor care ne-au contactat şi şi-au exprimat solidaritatea cu artiştii Filarmonicii Naţionale, solicitând datele conturilor deschise pentru a susţine financiar reconstrucţia edificiului”, a menţionat Gabriela Moraru, ambasadorul Republicii Moldova în Israel.

La eveniment a fost prezentă şi Irina Lunchevici, fiica marelui artist Serghei Lunchevici, prim-violonist în Orchestra de muzică populară Fluieraş a Filarmonicii din Chişinău, dirijor artistic şi conducător al orchestrei Filarmonicii Naţionale, care îi poartă numele.

„Nici după două săptămâni de la acele evenimente dramatice nu pot să-mi imaginez că filarmonica nu mai este”, a spus Irina Lunchevici

Yuri Gorodeţki a activat la Filarmonica Naţională timp de zece ani, iar Mihail Gorodeţki – peste două decenii. Ei au spus că imaginile cu sala, instrumentele şi partiturile mistuite de flăcări le-au simţit aşa de parcă ar fi ars o parte din viaţa lor.

În cadrul întrunirii în incmita Misiunii diplomatice moldoveneşti în Israel, artiştii au interpretat câteva piese pe care le-au dedicat colegilor lor de la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici”.

Potrivit ambasadorului Republicii Moldova în Israel, Gabriela Moraru, după ridicarea carantinei în Israel, ambasada, împreună cu Primăria municipiului Tel Aviv, oraş înfrăţit cu Chişinăul, va organiza un concert de caritate. Potrivit ei, mai mulţi artişti israelieni deja şi-au manifestat disponibilitatea să participe la eveniment. Mijloacele financiare adunate vor fi transferate pe contul deschis pentru renovarea edificiului filarmonicii.

Cum s-a desfăşurat evenimentul, puteţi vedea AICI.

Amintim că Filarmonica Naţională a fost cuprinsă de flăcări pe 24 septembrie. Pompierii au luptat ore în şir pentru a stinge incendiul. Tavanul sălii principale a cedat şi s-a prăbuşit, clădirea fiind, practic, în totalitate distrusă. Dacă îţi doreşti să ajuţi la reconstruirea Filarmonicii Naţionale, poţi face donaţii în contul oficial al filarmonicii deschis în acest sens. 

Comentarii