Sursa imaginii: Facebook/Olga Bostan
Postat de: Ecaterina Arvintii
Ştiri / Diaspora
26 Oct. 2020 / 14:29
Olga Bostan, conaţionala noastră care predă filozofie studenţilor din Olanda
A plecat de acasă la o vârstă fragedă, dar chiar dacă a ales să trăiască dincolo de hotarele ţării, gândul o aduce în fiecare zi acasă. Vorbim de Olga Bostan, o tânără ambiţioasă, care a părăsit leagănul copilăriei din Republica Moldova pentru a trăi visul american, absolvind liceul în Statele Unite ale Americii. Revine mai apoi la baştină, dar pentru puţin timp, deoarece alege să urmeze studiile superioare mai întâi în România, după care se alege cu o diplomă la Universitatea din Maastricht, unde activează până astăzi în calitate de asistent universitar. Olga este membru activ al comunităţii „Noroc Olanda” şi e implicată în câteva proiecte interesante despre care ne vorbeşte la emisiunea „Scrisori pentru acasă”, de la Radio Moldova.
„Aventura mea în Regatul Ţărilor de Jos sau cum îi mai spunem noi - Olanda, a început dintr-o întâmplare. Eu am făcut ultimul an de liceu în Statele Unite. Când am revenit nu ştiam exact ce vreau să fac şi încotro să o apuc. Am decis să merg pentru un an în România, să încep o facultate acolo. Deşi ideea de a învăţa undeva în Europa de Vest suna foarte tentant şi eu îmi doream să o realizez, nu ştiam cum va deveni realitate. Din întâmplare am întâlnit o prietenă care mi-a sugerat să aplic la o bursă la Universitatea din Maastricht. Am decis să îmi încerc norocul. Aşa am luat bursa. Mi-am întrerupt studiile în România şi am început o nouă aventură la Maastricht. Am rămas aici, unde activez şi astăzi ca şi asistentă universitară. Predau cursuri din domeniul sociologiei, metode de cercetare, dar şi câteva cursuri din filosofie”, spune Olga Bostan.
Supranumită şi „Ţara lalelelor”, Olanda este ţara care i-a oferit libertatea de care avea nevoie – aşa a convins-o că anume aici merită să îşi trăiască viaţa şi că anume aici merită să îşi construiască un viitor.
„Prima dată când am venit în Olanda, înainte ca să îmi încep studiile, m-am îndrăgostit de cât de multă libertate individuală simţeam acolo. De la biciclete la infrastructură care favorizează individul. Maastrichtul este un oraş bine gândit, în sens că ai de toate. E foarte uşor să accesezi toate serviciile de care ai nevoie. Olanda în general e o ţară în care eu am început să mă simt liber şi să înţeleg cum vreau să îmi trăiesc viaţa, care îmi sunt valorile. Cred că are de a face şi cu faptul că am plecat din Moldova de la o vârstă încă fragedă”, mai spune Olga Bostan.
Şi pentru că Olanda este ţara în care este încurajat modul sănătos de viaţă şi transportul ecologic, bicicletele fiind la mare căutare acolo, conaţionala noastră, Olga Bostan, spune că şi ea are o bicicletă, de care nu se desparte niciodată. Cu ea descoperă oraşul şi împrejurimile, cu ea ajunge acolo unde îşi doreşte, graţie ei duce un mod de viaţă sănătos. Chiar şi drumul până la muncă, zi de zi, este parcurs cu bicicleta.
„Da, am şi eu o bicicletă. Acesta este modul meu principal de transport. Nu mă despart de ea niciodată. Bicicleta nu este doar un mijloc de transport, e şi o modalitate frumoasă şi sănătoasă de aţi petrece timpul liber”, mai spune Olga.
Şi chiar dacă deja de ai buni este plecată peste hotarele ţării, Olga Bostan este mereu conectată la realitatea ţării din care a pornit în lumea mare şi prin tot ceea ce face, pune în valoare Republica Moldova. Este membru activ al comunităţii „Noroc Olanda”, graţie căreia are posibilitatea să ajute comunitate de moldoveni stabiliţi în Olanda.
„Noroc Olanda” e organizaţia mea de suflet. Când am ajuns în Maastricht şi am descoperit organizaţia, ceva în inima mea a zis că uite, asta este comunitatea în care aş vrea eu să mă implic. Întâi de toate, pentru că plecând de acasă nu am tăiat neapărat conexiunile cu locul pe care îl numesc acasă, unde am oameni dragi, amintiri, prieteni, şi unde mereu revin cu mare drag. Să fiu membră a acestei organizaţii este o modalitate bună de a contribui la imaginea ţării, în primul rând. Proiectul pe care îl desfăşurăm acum ţine de educarea politică a cetăţenilor din diasporă”, mai susţine Olga Bostan.
Comentarii