Sursa imaginii: imagine simbol
Postat de: Cornelia Stefoglu
Ştiri / Economic
07 Mai 2019 / 18:56
Informaţii detaliate despre toţi producătorii de vin din Moldova: A fost lansat Registrul Vitivinicol
Vinurile Moldovei vor fi mai competitive pe piaţa internaţională. Acest lucru va fi posibil datorită registrului vitivinicol, cu ajutorul căruia va fi asigurată transparenţa şi trasabilitatea întregului proces tehnologic de producere a vinului. Registrul, deja operaţional, conţine informaţii detaliate despre toţi producătorii de vin din ţara noastră. Crearea registrului a început în 2014 şi a fost posibilă cu susţinerea financiară a guvernului ceh, relatează Mesager.
Registrul Vitivinicol este o aplicaţie web ce le va permite viticultorilor şi vinificatorilor să depună gratuit toate informaţiile prin intermediul unei declaraţii electronice. De asemenea, registrul le permite consumatorilor accesul la informaţii utile despre vinurile autohtone.
„Instrumentul acesta ne permite să ştim, deci să cunoaştem potenţialul nostru de producere, deci suprafeţele de viţă de vie, care reprezintă în final oferta vinurilor moldoveneşti, ce propunem noi consumatorilor din exterior. În registrul vitivinicol sunt înregistrate soiurile, deci parcelele, vârsta, portaltoiul, deci toate informaţiile care sunt importante pentru orice consumator şi pieţele mai ales externe”, a menţionat Gheorghe Arpentin, director al Oficiului Naţional al Viei şi Vinului.
Înscrierea viticultorilor si vinificatorilor în Registru este obligatorie, cu excepţia agricultorilor care utilizează strugurii doar pentru consum propriu. Producătorii susţin importanţa registrului, fiindcă le va permite fluidizarea procesului de export, conform standardelor internaţionale
„Compania noastră deţine aproximativ 35 de hectare de viţă de vie, toate înregistrate în registrul vitivinicol. Aproximativ 30 la sută din vinurile produse sunt exportate, exporturile ne cer anumite standarde, de a duce o trasabilitate a procesului de producere de la strugure până la sticlă, respectiv chiar şi consumatorii de pe piaţa internă doresc acest lucru şi noi producătorii la fel”, a declarat enologul Serghei Sovaci.
În Republica Moldova industria vinului are o importanţă deosebită. În 2018 au fost obţinute aproximativ 190 de milioane de tone de vin, iar valoarea exportului de vinuri a depăşi 2,8 miliarde de lei.
„Implementarea registrului vinicol vine anume întru majorarea acestei importante prezenţe a vinurilor noastre peste hotarele ţării. Prin implementarea Registrului vitivinicol vrem să asigurăm o producere transparentă la maximum, cu o trasabilitate majoră, de la începutul procesului tehnologic, de la creşterea strugurilor, până la îmbutelierea, până la procesul, produsul final”, a spus Vasile Luca, secretar de stat.
Registrul Vitivinicol a fost creat cu suportul Agenţiei Cehe pentru Dezvoltare, iar valoarea investiţiilor a depăşit 500 de mii de euro.
„Crearea acestui registru era imperativă pentru dezvoltarea europeană a Republicii Moldova. Existenţa unui sistem de trasabilitate a întregului proces de producere a vinului este prevăzută prin politicile agricole ale Uniunii Europene, iar registrul vitivinicol asigură această transparenţă” a menţionat Ludmila Sipkova, manager de proiect.
În prezent, în registrul vitivinicol sunt înregistrate 41 de mii de hectare de viţă de vie şi 230 de vinării.
Comentarii