Ştiri

Sursa imaginii: presedinte.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Politic

04 Sep. 2019 / 19:12

Aprofundarea dialogului strategic cu instituţiile europene, discutată la Bruxelles

Aprofundarea dialogului strategic cu instituţiile europene în scopul implementării reformelor asumate de către Moldova a fost unul dintre subiectele discuţiei şefului statului, Igor Dodon, cu preşedintele Comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul European, David McAllister, relatează Mesager.

Aflat la Bruxelles, preşedintele ţării le-a dus mulţumiri partenerilor din UE pentru susţinerea procesului de tranziţie paşnică a puterii şi depăşirii crizei politice care a avut loc la începutului lunii iunie.

Igor Dodon a scris pe Facebook că în timpul discuţiilor cu oficialul european a reiterat că priorităţile actualei guvernări sunt bazate pe promovarea politicilor de stimulare a economiei, combaterea corupţiei, consolidarea democraţiei şi statului de drept.

Şeful statului a vorbit şi despre necesitatea restabilirii imaginii ţării şi implementării eficiente a Acordului de Asociere cu UE.

Igor Dodon a subliniat interesul ţării noastre pentru menţinerea şi dezvoltarea parteneriatului trilateral neformal UE - Federaţia Rusă - Statele Unite în Republica Moldova şi a reiterat intenţia instituţiei prezidenţiale de a promova o politică externă echilibrată, de a consolida neutralitatea ţării şi a reglementa politic conflictul transnistrean.

Tot astăzi, preşedintele a avut o întrevedere cu vicepreşedintele Comisiei Europene pentru Uniunea Energetică, Maroš Šefčovič, la care au discutat aspecte ale securităţii energetice naţionale şi regionale. Igor Dodon a menţionat că aprovizionarea cu gaze naturale a ţării noastre este una dintre cele mai importante preocupări ale conducerii Republicii Moldova, în special, în contextul disputei dintre Federaţia Rusă şi Ucraina – „Gazpromul” fiind unicul nostru furnizor de gaze, iar Ucraina, la moment - singura cale de tranzit pentru Republica Moldova.

„În context am relatat despre îngrijorarea noastră privind livrarea gazelor naturale în Moldova după 1 ianuarie 2020, reieşind din faptul că contractul de tranzitare a gazelor prin teritoriul Ucrainei expiră, situaţia fiind neclară pentru toate părţile implicate. Am reamintit că Ucraina tranzitează gazele ruseşti nu doar în Republica Moldova, ci şi în ţările balcanice. Respectiv, există riscuri pentru toată regiunea”, a scris pe Facebook preşedintele.

Comentarii