Ştiri

Sursa imaginii: newsmaker.md

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Politic

07 Aug. 2020 / 19:02

Mai mulţi deputaţi, dar şi preşedintele ţării, acuzaţi că au admis falsuri în declaraţia de avere

După ce miercuri socialistul Vasile Bolea a depus o sesizare la Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) şi Procuratura Generală (PG) cu privire la anumite neconcordanţe care ar fi fost admise în declaraţiile de avere ale deputatului Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) Petru Frunze, aceasta din urmă a făcut la rândul său o plângere la procuratură pe numele lui Vasile Bolea prin care îl acuză că l-ar supune presiunilor politice. De cealaltă parte, Vasile Bolea spune că Petru Frunze ar recurge astfel la acţiuni disperate pentru a-şi ascunde încălcările, relatează Mesager.

Într-o postare pe o reţea de socializare, Petru Frunze spune că a solicitat procurorului general să investigheze acţiunile deputatului Vasile Bolea, care, potrivit lui, ar face presiune asupra angajaţilor Autorităţii Naţionale de Integritate, invocând informaţii calomnioase.

„Domnul Bolea crede că toate minciunile inventate de el trebuie să fie luate în consideraţie. Crede că dacă astăzi este la putere poate face tot ce doreşte cu deputaţii din opoziţie”, a scris Petru Frunze pe Facebook.

Replica lui Vasile Bolea nu s-a lăsat mult aşteptată. Deputatul îi recomandă lui Petru Frunze „să pregătească răspunsuri pentru Agenţia Naţională de Integritate, Serviciul Fiscal şi procurori cu privire la declaraţia de avere şi interese”. „Adresarea lui la Procuratura Generală este o acţiune disperată de a încerca să creeze o perdea de fum, sub care să ascundă toate încălcările lui”, a scris Vasile Bolea pe Facebook.

Schimbul de replici dintre cei doi deputaţi are loc după ce, acum două zile, Vasile Bolea a anunţat că a cerut ANI-ului şi Procuraturii Generale să examineze declaraţiile de avere ale deputatului PAS Petru Frunze. Potrivit lui Vasile Bolea, după ce Petru Frunze a devenit deputat, declaraţia lui de avere a devenit mai „săracă”. Socialistul susţine că veniturile soţiei acestuia, în 2019, s-au diminuat semnificativ cu peste 100 de mii de lei. De altă parte, parlamentarul PAS neagă acuzaţiile şi spune că informaţiile indicate în declaraţiile sale de avere sunt veridice şi nu are nimic de ascuns.

Între timp, deputatul PSRM, Vladimir Odnostalco, susţine că parlamentarul Pro Moldova, Ruxanda Glavan, ar fi declarat că automobilul de model Lexus pe care îl deţine costa 22 500 de lei, adică 1200 de euro. Acesta mai spune ca în 2013, fiind vice-ministru al Muncii, ar fi declarat un singur apartament, ca în următorii ani, în declaraţiile de venit şi interese să treacă deja două case şi un apartament, sugerând astfel că Glavan s-ar fi îmbogăţit rapid, aflându-se într-o funcţie publică. Contactată de Moldova 1, deputata Pro Moldova, Ruxanda Glavan, respinge acuzaţiile şi spune că abia aşteaptă să fie invitată de oamenii legii pentru a demonstra că toate veniturile sale au fost declarate legal şi nu are nimic de ascuns. „Prin aceste tactici, Vladimir Odnostalco dă dovadă de incompetenţă, întrucât nu poate analiza obiectiv declaraţiile de avere şi doreşte astfel să murdărească deputaţii din opoziţie”, a declarat Glavan pentru postul nostru de televiziune.

Şi deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Dumitru Alaiba, a depus astăzi două sesizări în adresa Procuraturii Generale şi Autorităţii Naţionale de Integritate, în care cere investigarea averii şefului statului, Igor Dodon. Potrivit acestuia, preşedintele ar fi admis mai multe neconcordanţe în declaraţiile sale de avere şi interese, inclusiv că ar fi beneficiat de o reducere la dobândă pentru un împrumut bancar şi ar fi achiziţionat o casă, a cărei valoare este mult mai mare decât cea oficială. Am încercat să obţinem o reacţie de la Preşedinţie, însă până la această oră, şefa serviciului de presă a instituţiei prezidenţiale, Carmena Sterpu, nu a răspuns la mesajele noastre. Anterior însă, după ce acelaşi lucru a fost cerut şi de Platforma DA, Igor Dodon a declarat, în cadrul emisiunii „Preşedintele Răspunde”, că nu are nimic de ascuns, întrucât averea sa este publică, iar astfel de atacuri sunt lansate în contextul în care se apropie alegerile prezidenţiale.

Menţionăm că, acestea nu sunt primele solicitări de acest fel depuse de deputaţii socialişti. Anterior, deputaţii Grigore Novac, Alla Darovannaia şi Vladimir Odnostalco au sesizat autorităţile cu privire la neconcordanţele care ar fi fost admise în declaraţiile de avere ale deputaţilor PAS, Veronica Roşca, Doina Gherman şi Mihai Popşoi. Aceştia resping acuzaţiile şi le califică drept calomnii.

Comentarii