Sursa imaginii:
Postat de: Ecaterina Arvintii
Ştiri / Politic
23 Apr. 2021 / 13:08
Parlamentul a anulat mandatul de judecător la Curtea Constituţională al Domnicăi Manole (VIDEO)
Cu votul a 53 de deputaţi, Parlamentul a anulat parţial, în cadrul şedinţei plenare de astăzi, hotărârea din 16 august 2019 a Legislativului prin care Domnica Manole a fost numită în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale (CCM). Potrivit deputatului socialist Vasile Bolea, raportor al proiectului de hotărâre, Domnica Manole ar fi fost aleasă în funcţie cu încălcarea normei legale.
„Domnica Manole a fost numită în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale cu încălcarea criteriului juridic de înaltă competenţă profesională. Doamna Domnica Manole declară că meritul ei de a deveni judecător al Curţii Constituţionale constă în faptul că în ultimii ani a fost pe baricade. Totodată, Domnica Manole a picat concursul la Guvern, CSM şi Parlament, fapt ce denotă o lipsă totală a profesionalismului în materia dreptului constituţional, organizarea, funcţionarea şi realizarea puterii în stat în condiţiile statului de drept democratic şi constituţional”, a declarat de la tribuna principală a Parlamentului Vasile Bolea.
Astfel, prin hotărârea adoptată, Parlamentul anulează prin retragere în parte cu efect pentru viitor „actul administrativ individual ilegal favorabil” şi anume Hotărârea Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea doamnei Domnica Manole în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale.
Potrivit deputatului PAS, Sergiu Litvinenco, hotărârea Parlamentului prin care a fost anulat mandatul de judecător al CCM, Domnica Manole, nu poate avea efecte juridice, or, potrivit lui, mandatul de judecător al CCM poate fi retras doar printr-o hotărâre a Înaltei Curţi, nicidecum prin hotărârea Parlamentului.
„Întrebarea este următoarea – produce un astfel de act vreun efect juridic? Răspunsul este la suprafaţă. Evident că NU. Or, în speţă, este aplicabilă instituţia „Actul juridic ineficient” prescris la art.357 din Codul civil. Pentru că un act juridic care contravine vădit Constituţiei nu poate de principiu produce vreun efect juridic. Deci, această hotărâre nu produce niciun efect juridic exact aşa ca şi declaraţia precedentă”, a scris pe pagina sa de Facebook deputatul PAS, Sergiu Litvinenco.
Hotărârea intră în vigoare şi este executorie la data adoptării şi poate fi contestată în termen de 30 de zile cu cerere prealabilă adresată Parlamentului Republicii Moldova.
Amintim că Domnica Manole a fost numită în calitate de judecător al CCM pe un termen de trei ani în aprilie anul trecut, după ce Vladimir Ţurcan a fost destituit din funcţia de preşedinte al Curţii Constituţionale.
Comentarii