Ştiri

Sursa imaginii: captură video:privesc.eu

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Politic

30 Iul. 2020 / 16:18

PAS cere să fie relaxate restricţiile pentru cei care vin din ţări cu o rată mică de infectare

Cer autorităţilor să elaboreze o listă verde a ţărilor care înregistrează mai puţine cazuri de Coronavirus, iar moldovenii care revin acasă din statele cu rată mică de infectare să nu fie obligaţi să stea în carantină timp de 14 zile. Este propunerea deputaţilor fracţiunii Partidului Acţiune şi Solidaritate, care spun că, în caz de necesitate, cetăţenii Republicii Moldova să prezinte la întoarcerea în ţară un test negativ la COVID-19. Pe de altă parte, epidemiologii trag un semnal de alarmă şi spun că în ultima perioadă au crescut semnificativ cazurile de import, relatează Mesager.

„Cerem Guvernului să relaxeze restricţiile pentru cei care vin din ţările unde rata de infectare este mică, la fel cum procedează guvernele europene. Este nevoie să fie elaborată o aşa-numită listă verde a statelor care gestionează pandemia bine şi pentru oamenii care vin de acolo să fie instituite excepţii de la carantină”, a declarat deputata Galina Sajin.

Pe de altă parte, specialiştii din sănătate spun că în ultima perioadă a crescut numărul cazurilor de import, ceea ce denotă că este riscant deocamdată să fie scoasă obligativitatea carantinei din unele ţări.

„În ultimele trei săptămâni la noi creşte numărul de cazuri de import, dar cel mai interesant este că se extinde şi aria: Germania, Italia, Federaţia Rusă, România, Marea Britanie, Ucraina, Turcia, Afganistan şi Franţa. Mă uit ultimele zile - nu este zi să nu avem import din Turcia. Noi o să ne pomenim când în afară de mare, soare şi bronz, o să aducem de acolo şi cazurile”, a declarat directorul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună.

Precizăm că în prezent orice persoană care intră pe teritoriul Republicii Moldova este obligată să completeze o fişă epidemiologică şi să stea în autoizolare timp de 14 zile. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, doar în ultima săptămână peste 100 de persoane au fost amendate după ce au ignorat respectarea normelor de prevenire a pandemiei.

Comentarii