Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Politic

06 Iul. 2020 / 21:02

Peter Michalko: UE va continua să susţină Republica Moldova

Uniunea Europeană susţine şi va continua să susţină Republica Moldova prin implementarea mai multor proiecte. O declaraţie în acest sens a fost făcută de către şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko, în cadrul emisiunii „Dimensiunea Diplomatică” de la Moldova 1. Potrivit lui Peter Michalko, este necesar ca Republica Moldova să respecte şi să asigure anumite condiţionalităţi impuse de UE, între care reforma justiţiei, asigurarea unui stat de drept, implementarea standardelor democratice.

„Există programe care sunt în desfăşurare, cele curente. Sunt şi programe noi care au început sau vor începe şi sunt cele care au fost aduse prin urgenţă, de exemplu, acele programe legate de Coronavirusul. Uniunea Europeană a reacţionat în mod decisiv şi a oferit partenerilor noştri din Parteneriatul Estic, inclusiv Republicii Moldova, un pachet de ajutor imediat în valoare de 30 de milioane de euro pentru material medical, 11 milioane de euro pentru societatea civilă, 100 de milioane pentru susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii imediat şi pentru perioada următoare un pachet de 700 de milioane, care este compus din două elemente. Unul este pentru susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii de 200 de milioane şi 500 de milioane - garanţii pentru companii în general. Împreună cu acest pachet, care este destinat pentru şase ţări, a fost anunţat un pachet de 87 de milioane de euro, care este compus din proiecte existe sau viitoare, care sunt în desfăşurare sau sunt planificate în Republica Moldova”, a declarat Peter Michalko.

Potrivit ambasadorului UE, din asistenţa financiară în valoare de 87 de milioane de euro vor fi finanţate proiecte pe întreg teritoriul ţării. O parte din aceşti bani, spune şeful Delegaţiei UE la Chişinău, vor fi folosiţi în lupta cu noul Coronavirus, iar o altă parte va fi direcţionată pentru a răspunde nevoilor businessului şi întreprinderilor mici şi mijlocii din mai multe regiuni ale ţării.

„Partenerii noştri au început deja să lucreze cu întreprinderile locale şi să identifice de ce este nevoie şi cum putem să le susţinem ca să supravieţuiască în această perioadă”, a punctat Peter Michalko.

Totodată, şeful Delegaţiei UE la Chişinău s-a referit şi la asistenţa macrofinanciară oferită Republicii Moldova de către UE. Potrivit lui, aceşti bani sunt destinaţi bugetului ţării.

„Aici putem spune că tranşa a doua va fi plătită. Din păcate tranşa a treia nu va avea probabil loc din cauza timpului, care a durat prea mult pentru îndeplinirea acestor condiţii, dar şi pentru că perioada acordată expiră în iulie. Tranşa a doua care urmează să fie acum plătită este constituită din 20 de milioane de euro credit şi 10 milioane de euro grant fără ca banii să fie returnaţi. A treia tranşă ar fi de 20 de milioane euro credit şi 20 de milioane grant”, a mai declarat Peter Michalko. 

Referindu-se la Programul de Urgenţă, în valoare de 100 de milioane de euro, oferit de Uniunea Europeană ca răspuns în lupta cu noul tip de Coronavirus, Peter Michalko a declarat că aceşti bani ar urma să ajungă în ţara noastră în două tranşe. „Programul de Urgenţă care a apărut împreuna cu COVID-19 a fost reacţia imediată a UE cu ofertă de credit foarte bun din punct de vedere al condiţiilor şi susţinere pentru bugetul Republicii Moldova cu 100 de milioane de euro, care pot veni în două tranşe. Una poate veni imediat, fără anumite condiţii specifice, şi a doua probabil la sfârşitul anului, cu câteva condiţii care ţin mai ales de reforme care ar fi necesare în orice casă”, a mai punctat Peter Michalko.

Totuşi, spune Peter Michalko, „condiţionalitatea rămâne parte a relaţiei dintre UE şi Republica Moldova, de aceasta fiind legată şi atingerea standardelor europene”.

„În cazul asistenţei macrofinanciare vorbim despre memorandumul de înţelegere care a fost semnat în 2017 şi condiţiile legate de standardele democratice şi statul de drept, despre care am comunicat la începutul acestui an în legătură cu tranşa a doua. Cooperarea noastră continuă şi va continua şi în viitor. Vom vedea cum poate UE să ajute Republica Moldova cu programe viitoare”, a mai comunicat Peter Michalko.

Ambasadorul UE a declarat că în curând va urma un val de inverstiţii din partea UE, iar Republica Moldova urmează să implementeze eficient toate reformele pentru a face faţă acestei situaţii.
În ultimii zece ani, UE a oferit Republicii Moldova asitenţă în valoare de aproximativ un miliard de euro. 

Comentarii