Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Politic

21 Mai 2019 / 15:00

Reacţia Blocului ACUM după ce PSRM nu a venit la şedinţa specială a Parlamentului. Imagini EXCLUSIVE

Deputaţii Blocului „ACUM” rămân în continuare deschişi pentru discuţii, în vederea votării proiectelor de legi privind dezoligarhizarea ţării. Asta în condiţiile în care deputaţii fracţiunii Partidului Socialiştilor nu au dat curs invitaţiei acestora de a participa la şedinţa specială a Parlamentului, anunţată de Blocul „ACUM”. Totuşi, potrivit liderilor „ACUM”, în condiţiile în care nimeni nu va fi deschis pentru deblocarea activităţii Legislativului, aceştia ar putea organiza mari acţiuni de proteste.

„Cei care nu vor răspunde pozitiv să-şi asume responsabilitatea pentru alegeri anticipate şi menţinerea regimului oligarhic”, a declarat Maia Sandu într-o conferinţă de presă.

La rândul său, liderul Partidului Platforma DA a declarat că activitatea Parlamentului este blocată şi cu scopul de a lăsa incertă organizarea alegerilor locale, iar în aceste condiţii vor fi organizate ample acţiuni de protest.

„Suntem martori la faptul că în prezent există o majoritate nedeclarată, compusă din parlamentarii PSRM, PD şi ai Partidului „Şor” şi că această majoritate funcţionează împotriva ţării. Considerăm că e timpul ca această majoritate să îşi asume public paralizarea activităţii Parlamentului şi aprofundarea crizei social-politice. Soluţiile rămân la noi, trebuie să ne gândim ce facem mai departe. Pregătim ample acţiuni de protest împotriva celor ce continuă să îşi bată joc de ţară”, a declarat Andrei Năstase.

Maia Sandu, preşedinta fracţiunii PAS Blocul ACUM a spus jurnaliştilor că data şi locul acţiunilor de protest vor fi anunţate ulterior.

„Ştim că a rămas foarte puţin timp, în continuare suntem deschişi, să discutăm aceste legi şi modul în care putem să ajungem la votarea acestor legi, dacă nu va fi un răspuns pozitiv, atunci cei care nu răspund să-şi asume responsabilitatea pentru declanşarea alegerilor anticipate şi cel mai grav - pentru menţinerea regimului oligarhic”, a afirmat Maia Sandu, deputată PAS.

Deputaţii Blocului ACUM au aşteptat în sala de şedinţă câteva minute, chiar dacă socialiştii au anunţat de dimineaţă printr-un comunicat că nu vor accepta invitaţia Blocului fără să existe o înţelegere privind alegerea conducerii Parlamentului sau vreun acord de constituire a majorităţii, relatează Mesager.

Deputatul PSRM, Grigore Novac, a scris pe o reţea de socializare că declaraţiile lui Andrei Năstase şi Maia Sandu reprezintă un spectacol de prost gust şi că invitaţia celor de la ACUM nu se încadrează legal. Potrivit lui, Blocul ACUM are doar 26 de deputaţi, un număr insuficient pentru a putea convoca şedinţa parlamentului.

„Foarte scurt despre spectacolul de prost gust, organizat de Andrei Năstase şi Maia Sandu, referitor la aşa-numita convocare a şedinţei Parlamentului. Ce ţine de 1/3 din numărul deputaţilor, aceştia trebuie să fie 34 la număr, pentru a cere convocarea şedinţei Parlamentului, însă din câte cunoaştem, cei din blocul ACUM sunt doar 26 de deputaţi”, a precizat deputatul PSRM, Grigore Novac.

Purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gamurari, a declarat că este straniu că şi în cazul neînţelegerilor dintre ACUM şi PSRM, se dă vina pe PDM.

„Destul de straniu ca să învinuieşti în tot ce se întâmplă, să învinuieşti Partidul Democrat, pe când toate declaraţiile sunt făcute, vedem că sunt făcute din partea celorlalte două: să spunem, Blocul, respectiv şi celălalt partid care a acces în Parlament. Iar posibilitatea sau imposibilitatea de a se înţelege deja nu ţine de competenţa mea şi nu vreau să intru în detalii”, a spus Vitalie Gamurari.

Partidul ŞOR nu a comentat deocamdată declaraţiile lui Andrei Năstase.

Anterior, Socialiştii au anunţat că nu vor accepta convocarea şedinţei Parlamentului fără crearea unei majorităţi parlamentare stabile. La Consiliul Republican din luna aprilie, PSRM a solicitat funcţia de preşedinte a Parlamentului şi mai multe portofolii în viitorul Guvern, inclusiv Ministerul de Externe, Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Apărării. Tot atunci, socialiştii au decis că nu vor susţine un Guvern minoritar, soluţia propusă de Blocul ACUM. Potrivit regulamentului Parlamentului, şedinţa plenului poate fi convocată de către şeful statului, preşedintele Parlamentului sau de către o treime din deputaţi. Dacă timp de 3 luni Parlamentul nu adoptă legi sau într-o perioadă de 45 de zile de la constituire, aleşii poporului nu învestesc Guvernul după două încercări, preşedintele are dreptul de a dizolva Parlamentul.

 

Comentarii