Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Golban Ionela

Ştiri / Politic

15 Mai 2020 / 15:05

Ziua Europei la Radio Moldova: Interviu cu ambasadoarea Extraordinară şi Plenipotenţiară a Republicii Federale Germania în Republica Moldova, Angela Ganninger

Cu ocazia Zilei Europei la Radio Moldova, consemnată pe data de 12 mai, jurnalistul Anatol Caciuc a realizat mai multe interviuri cu ambasadori ai statelor membre ale Uniunii Europene (UE). Printre acestea este şi interviul cu ambasadoarea Extraordinară şi Plenipotenţiară a Republicii Federale Germania în Republica Moldova, Angela Ganninger.

Doamnă ambasadoare, Germania a fost întotdeauna o voce puternică în cadrul Uniunii Europene, de ale cărei păreri s-a ţinut cont. Cum ar vrea Germania să arate Uniunea Europeană în viitor? Mai extinsă sau aşa cum este, dar mai consolidată, mai unită?

Mă bucur să discut astăzi cu dumneavoastră. Germania, desigur, este membru-fondator al Uniunii Europene şi este cel mai mare stat membru al acesteia. Am dori să continuăm consolidarea cooperării şi coeziunii uniunii. Şi ce este cel mai important în acest scop nu ţine atât de dimensiunea ţării noastre, cât de contribuţia pe care o poate face în formă de iniţiative, în formă de politici cu privire la cele mai importante probleme cu care ne confruntăm astăzi. Şi dacă vă uitaţi la lupta noastră conjugată de contracarare a pandemiei, de exemplu, dar şi a consecinţelor ei economice, atunci va fi în continuare important să găsim răspunsuri comune care să ne ajute pe noi toţi să ieşim din criză cât de curând posibil. Şi acest proces este unul continuu, în primul rând, pentru a oferi ajutor sistemului de sănătate, la care deja am convenit, şi sunt sigură că şi alte acţiuni vor urma.

Excelenţă, la 1 iulie, Germania va prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, prima în trioul cu Portugalia şi Slovenia. Care sunt obiectivele Germaniei pentru acest important mandat de şase luni? Şi vreau să vă mai întreb dacă ţările din Parteneriatul Estic, din care face parte şi Republica Moldova, se regăsesc pe agenda preşedinţiei germane la Consiliul Uniunii Europene?

După cum ministrul nostru de Externe, Heiko Maas, a menţionat anterior, scopul nostru este ca Europa să iasă din această criză mai puternică, mai solidară, iar pandemia şi modul de abordare a consecinţelor ei economice vor fi prioritare pe agenda preşedinţiei noastre. După cum cunoaşteţi, noi de asemenea trebuie să ajungem la un acord dintre statele membre cu Parlamentul European cu privire la noul Cadru Financiar Multianual, care este baza bugetului UE. Acestea sunt chestiunile importante care se vor regăsi în agendă. De fapt, pandemia a schimbat un pic priorităţile preşedinţiei noastre. Cât ţine de Parteneriatul Estic, acesta rămâne, desigur, prioritate pentru noi. Vom vedea ce va fi cu summit-ul care a fost planificat pentru luna iunie. Planurile noastre mai includeau şi Conferinţa Tineretului, Forumul Societăţii Civile şi Conferinţa de Afaceri. Am vrut să punem accent şi pe problemele mediului ambiant. Pentru unele din aceste evenimente, care au fost planificate să se desfăşoare în Germania, nu cunoaştem încă la sigur dacă le vom putea desfăşura în mod fizic în Germania. Fiecare urma să întrunească peste o sută de persoane. Acum ne gândim cum să le desfăşurăm în alte modalităţi, în caz că nu vom putea să le realizăm în mod fizic, de exemplu, prin intermediul platformelor online etc. Oricum, aceste elemente – tineretul, afacerile, mediul – sunt incluse în agenda preşedinţiei noastre cu privire la Parteneriatul Estic.

Doamnă ambasadoare, să ne referim şi la cooperarea economică dintre Republica Moldova şi Germania. Specificăm, în Republica Moldova sunt înregistrate 404 întreprinderi cu capital german. Cum intenţionaţi să contribuiţi la continuarea dezvoltării relaţiilor economice şi, mai ales, care sunt domeniile în care există potenţial pentru creştere?

Cunoaşteţi că deciziile de a investi sau a nu investi sunt, desigur, luate de companii, nu de guvernul nostru. Şi ce contează în procesul decizional în cadrul companiilor ţine de anumiţi parametri, cum ar fi: siguranţa investiţiilor, profitabilitatea investiţiilor şi alte elemente. Noi, uniunea şi statele ei, suntem interesaţi să ajutăm Republica Moldova să creeze un mediu favorabil pentru noi investiţii care ar include elemente precum: combaterea corupţiei; instaurarea unei justiţii cu adevărat independente; politicienii să respecte hotărârile judecătoreşti independente, chiar dacă nu le sunt uneori pe plac – toate acestea sunt lucruri foarte importante. Eu cred că după criză, unele elemente ale cooperării noastre economice se vor schimba. Eu cred că soluţiile bazate pe IT devin din ce în ce mai importante şi, respectiv, ar putea creşte potenţialul cooperării în domeniul IT ca sector cheie. De asemenea, ar putea interveni schimbări şi în lanţul de aprovizionare. Ştiţi, multe state europene ar putea să-şi dorească să nu mai fie dependente de un singur furnizor pentru necesităţi medicale importante, mai ales dacă acest unic furnizor este foarte departe şi în caz că transportarea ar putea fi perturbată. Deci, vor fi anumite mişcări, dar vor apărea şi oportunităţi.

Conform datelor statistice, în anul 2019 s-a menţinut tendinţa de creştere a volumului schimburilor comerciale dintre Republica Federală Germania şi Republica Moldova. Acest rezultat se datorează Acordului de Asociere şi componentei economice de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană sau a fost influenţat de alţi factori?

Eu cred că întotdeauna există mai mulţi factori în relaţiile comerciale şi de afaceri. Unele le-am menţionat anterior: siguranţa investiţiilor, profitabilitatea, justiţia şi alte elemente. Ele toate îşi au rolul lor. Totuşi, cred că ceea ce este foarte important pentru relaţiile comerciale dintre Republica Moldova şi un stat membru UE este desigur Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, care joacă rolul unui cadru în care pot fi realizate afacerile şi care este cunoscut ambelor părţi, ambilor parteneri comerciali.

Realizăm acest interviu în cadrul ediţiei speciale: Ziua Europei la Radio Moldova. Care ar fi mesajul dumneavoastră pentru ascultătorii Radio Moldova cu ocazia Zilei Europei, consemnată pe data de 9 mai?

În acest an, luând în consideraţie circumstanţele actuale, aş vrea să menţionez, pentru cetăţenii Moldovei care ne ascultă, faptul că încă nu s-a finalizat criza provocată de Covid-19 şi aceasta va rămâne parte a vieţii noastre în următoarea perioadă. Riscul de a te infecta cu acest virus persistă, iar sistemul medical deja este sub presiune considerabilă, şi nu doar aici, dar şi în multe alte ţări, care se află în aceeaşi situaţie. Respectiv, ar trebui să menţinem măsurile de precauţie, precum ar fi distanţa socială, şi să continuăm să aplicăm în mod strict regulile de igienă, să ne protejăm, să-i protejăm pe alţii şi mai ales pe cei vulnerabili. Chiar cred că trebuie să fim conştienţi că aceasta este responsabilitatea noastră comună: fiecare este responsabil pentru cât de curând vom putea iarăşi să lucrăm, iarăşi să trăim în mod mai liber – acestea depind de comportamentul nostru, al tuturor; iar UE şi statele sale membre au un mesaj conjugat cu ocazia Zilei Europei: Împreună suntem mai puternici, suntem solidari pentru sănătate!

Comentarii