Ştiri

Sursa imaginii: 9AM.ro

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Regional

01 Ian. 2021 / 19:32

O decizie luată de autorităţile locale din Bobeica, Hânceşti, a bulversat opinia publică

A stârnit un val uriaş de indignare. Hotărârea luată de consilierii satului Bobeica, raionul Hânceşti, ca animalele fără adăpost, câini sau pisici, să fie împuşcate, a provocat revolta mai multor oameni şi iubitori de animale. Mai exact, documentul prevede permisiunea de a împuşca pisicile şi câinii fără adăpost. De cealaltă parte, primarul comunei Bobeica, Lilian Musteaţă, susţine că, potrivit documentului, se permite împuşcarea animalelor la cel puţin 200 de metri distanţă de localitate, relatează Mesager.

Deşi nu se cunoaşte numărul exact al animalelor fără stăpân care hoinăresc în satul Bobeica, locuitorii se arată deranjaţi de prezenţa acestora şi spun că se întâmplă periodic să le creeze neplăceri.

„O fost caz când un câine, în partea ceea mergea un băieţel cu o capra să o ducă la păscut şi câinele o apucat capra din mâna băieţelului, mai departe nu ştiu ce o fost, s-o luat măsuri, nu s-o luat. Careva spunea că câinele era tot a stăpânului cu capra. Nu pot să spun, dar în orice caz dacă chica un copil, un om bătrân sau mai ştiu ce acolo? Trebuie de luat măsuri, de strâns cânii aceştia”. „Cazuri de turbare nu au prea fost pe la noi, dar trebuie să aşteptăm până o să fie? Da asta se face în fiecare an şi nu ştiu de ce s-o ridicat treaba asta acum. Cineva are interese să pornească buclucul acesta”. „Câinele nu trebuie să umble, pentru că sunt copii mici, sunt care se duc la şcoală, vin de la şcoală şi oricum trebuie protejaţii copiii. Altfel cum să-i protejăm? Lumea se preîntâmpină, dar în sat nu se împuşcă”, spun localnicii.

Potrivit primarului comunei Bobeica, decizia prin care se urmăreşte „reglarea numerică” a animalelor şi păsărilor de pradă dăunătoare - coţofene, ciori, pisici vagabonde şi câini vagabonzi, a fost interpretată greşit şi că de fapt aceasta se încadrează în măsurile reglementate de Legea nominalizată în scopul protecţiei animalelor din mediul natural.

„Nu au parvenit cereri de la locuitori că avem câni vagabonzi sau pisici vagabonde în localităţi care să ne atace, dar prin extravilan acolo vânătorii spuneau că sunt. Apoi ele produc rabie şi pe urmă pot să răspândească şi în localităţi, care atacă, ei deja dacă sunt sălbătăciţi, atacă iepuraşii nou fătaţi, puii de căprioară, prin cuibar la păsări. Practic nu înţeleg de ce Bobeica a fost anul acesta aşa ridicată, fiindcă toate primăriile, toate consiliile locale, primesc aşa decizie anual pentru Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor şi din toate raioanele Republicii, că legea se stipulează în toată Republica”, a declarat Lilian Mustaţă, primarul comunei Bobeica.

Mai mult ca atât, vânătorii nu vor avea operaţiuni concrete în acest scop. Însă atunci când este permis vânatul, în cazul în care întâlnesc un aşa animal de pradă dăunător pe teritoriul extravilan al satului, vor avea dreptul să utilizeze arma.

„Vânătorii nu au dreptul la tragere de armă în localităţi, nu au dreptul la portul armei desfăcute adică asamblate şi scoasă din toc. Ea trebuie să fie dezasamblată, în toc şi purtată. Doar după 200 de metrii de la periferie ei poate deja să folosească arma”, a mai declarat primarul localităţii.

Decizia este valabil pe parcursul anului 2021 pe teritoriul comunei Bobeica. Pe Facebook a fost plasată o petiţie, semnată deja de peste 1400 de oameni, care cer anularea deciziei luate de către consiliul local Bobeica.

Comentarii