Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Social

28 Noi. 2019 / 18:44

Alexandr Stoianoglo a câştigat concursul la funcţia de procuror general

Alexandr Stoianoglo ar putea fi noul procuror general al Republicii Moldova. Preşedinta Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Angela Motuzoc, a anunţat că în urma probei de astăzi, candidatura lui Alexandr Stoianoglo a acumulat cel mai mare punctaj - 74,22 de puncte.

„Alexandr Stoianoglo a acumulat cel mai mare punctaj - 74,22 puncte (...) Fiecare candidat a avut şanse egale de a câştiga şi normal că un concurs este finisat cu un câştigător. Fiecare dintre membrii CSP a evaluat rezultatele care au fost în cadrul interviului şi deja este secretul deliberării care a fost modalitatea de a fi evaluat, punctajul oferit”, a declarat preşedinta CSP, Angela Motuzoc.

Consiliul Superior al Procurorilor i-a audiat astăzi pe cei patru candidaţi la funcţia de procuror general: Oleg Crâşmaru, Vladislav Gribincea, Veaceslav Soltan şi Alexandr Stoianoglo. Proba interviului, care a început în dimineaţa zilei, s-a încheiat abia spre seară. Candidaţii la funcţia de procuror general au prezentat conceptul de dezvoltare a Procuraturii Generale şi au răspuns la întrebările membrilor CSP.

Amintim că cei patru candidaţi au fost selectaţi de către Comisia de preselecţie a procurorului general instituită de către Ministerul Justiţiei, iar lista a fost transmisă Consiliului Superior al Procuraturii, la 18 noiembrie curent, de către actualul ministru al Justiţiei, Fadei Nagacevschi.

Candidatura lui Alexandr Stoianoglo, selectată de către CSP la funcţia de procuror general, urmează să fie transmisă preşedintelui ţării, Igor Dodon, pentru aprobare şi numire în funcţie.

Potrivit Legii cu privire la Procuratură, preşedintele Republicii Moldova poate respinge o singură dată candidatura propusă de CSP în cazul depistării unor probe incontestabile de incompatibilitate a candidatului cu funcţia de procuror general, de încălcare de către candidat a legislaţiei sau de încălcare a procedurilor legale de selecţie a acestuia. Refuzul de numire trebuie să fie motivat şi se face în termen de 15 zile lucrătoare de la data recepţionării propunerii.

Procurorul general este numit în funcţie pentru un mandat de şapte ani, fără dreptul de a fi numit din nou în această funcţie. După încetarea exercitării mandatului, el îşi poate continua activitatea în orice funcţie de procuror vacantă, aleasă de el, fiind numit fără concurs.

Alexandru Stoianoglo este din Comrat. Din 1992, timp de 15 ani a activat în cadrul Procuraturii, mai întâi ca ajutor al procurorului municipiului Chişinău, dar şi în calitate de procuror superior al Secţiei Supravegherii Generale. Din 1995 până în 2001 a fost procuror al UTA Găgăuzia, iar din 2001 până în 2007 a deţinut funcţia de adjunct al procurorului general al Republicii Moldova. Alexandru Stoianoglo şi-a continuat activitatea în avocatură. El a fost deputat în două legislaturi, a deţinut funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului şi preşedintele Comisiei securitate naţională, ordine publică şi apărare, relatează Moldova 1.

Comentarii