Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Social

29 Aug. 2020 / 15:55

Aproape jumătate din laptele consumat este de import

Timp de doar un an, numărul de vaci în ţara noastră s-a micşorat cu 16 mii de capete. Iar anual, producţia de lapte scade cu aproximativ 40 de mii de tone. Se produce atât de puţin încât aproape jumătate din laptele consumat este de import. Republica Moldova se numără printre principalele pieţe de desfacere pentru produsele lactate din Ucraina. Gospodăriile ţărăneşti, principalii furnizori de lapte, spun că nu mai are rost să ţină animalele, întrucât afacerile demult nu sunt profitabile şi le trimit la abator, relatează Moldova 1.

Sătenii nu mai ţin vaci în gospodarii aşa ca altădată. Oleg Bursuc din satul Fîrlădeni, Hînceşti, n-a renunţat însă la această muncă anevoioasă. Creşterea vitelor reprezintă unica sursă de existenţă a familiei. În fiecare dimineaţă, bărbatul duce vaca la păscut, priponind-o pe păşunea din apropierea satului, iar la ora prânzului, însoţit de copii, o adapă. 

 „Eu ţin pentru casă, nu ţin pentru carne, ca să poată copii să aibă ce mânca”, a spus Oleg Bursuc.
 „Eu iubesc văcuţa, e cea mai bună şi membrul familiei, ne dă lapte bun şi o iubesc”, a spus Olivia Bursuc.

Vecinii bărbatului spun că au renunţat la animale, întrucât s-au obişnuit să procure lapte din magazin.

„Toate pământurile de pri-prejur s-au cumpărat şi o rămas numai şesul acesta şi nu avem unde să le ţinem”;
„Nu are unde să vândă lactatele, să le deie la o firmă care să le strângă la o smântână la o lăptărie oarecare. Nu este aşa ceva”, afirmă oamenii.

La Fîrlădeni nu există un punct de colectare a laptelui, din cauza numărului mic de bovine.

„Era undeva la 250, depăşea de 250. Acum sunt 18 vaci. Din această cauză nu se colectează laptelele”, a menţionat Pavel Barbos, primarul satului Fîrlădeni.

Situaţia este tristă şi în alte sate. Oamenii spun că sunt nevoiţi să vândă laptele pe bănuţi.

„Iese şi la o mie şi la o mie şi ceva. Vindem lapte, brânză ce mai avem”, a spus Constantin Prisăcari din satul Buzeni.
„Ducem la piaţă lapte vindem şi cu asta şi trăim că altceva de lucru nu-i”, a relatt Demian Suscheievici din satul Lucaşeuca, Orhei.

De la începutul anului, guvernul a întreprins mai multe măsuri de revitalizare a sectorului zootehnic.

„A crescut plafonul de vârstă la tinerii fermieri, de la 35 la 40 de ani. Ceea ce va da posibilitatea de a oferi un sprijin mai mare. O intervenţie destul de considerabilă care va avea loc în acest an se planifică plăţile directe per cap de animal”, a declarat Valentin Roşca, şef Direcţie la Ministerul Agriculturii.

Potrivit datelor statistice, anul trecut, producţia de lapte s-a redus cu aproape 12 la sută. În prezent, un litru de lapte este vândut în magazine, în medie, cu zece lei.

Comentarii