Ştiri

Sursa imaginii: ipn.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

14 Mar. 2019 / 09:00

Circa 4000 de persoane au fost tratate de hepatită anul trecut

Circa 4000 de persoane au fost tratate de hepatita B, C şi D anul trecut, iar alţi peste 2300 de pacienţi continuă tratamentul antiviral, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Din luna decembrie 2016, atunci când a fost introdusă o nouă schemă de tratament al bolnavilor de hepatite cronice şi ciroze hepatice virale B, C şi D, s-au tratat în total de această maladie circa 16 600 de pacienţi. Statisticile medicale arată că bolnavul se tratează cu ajutorul acestor medicamente, în medie, în 8-12 săptămâni, astfel, durata tratamentului se micşorează esenţial. Anterior, aceasta era de un an şi cu eficacitate de sub 40%.

Şefa serviciului de presă a Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Cristina Stratulat, susţine că persoanele infectate cu hepatită virală sau purtătoare ale acestui virus să se adreseze la medic pentru a iniţia tratamentul antiviral.

„Tratamentul este accesibil pentru toţi pacienţii din toate raioanele şi municipiile republicii, inclusiv pentru pacienţii din penitenciare. Ministerul Sănătăţii îndeamnă toţi pacienţii bolnavi de hepatită virală sau purtători de virus, indiferent dacă figurează sau nu pe lista de aşteptare, pentru a primi tratament împotriva hepatitei virale, să se adreseze la medicul infecţionist, conform locului de trai, pentru reevaluarea stării de sănătate. Comisia specializată a ministerului va comunica pacientului decizia privind data iniţierii tratamentului antiviral oferit gratuit de către stat şi schema de tratament indicată”, a declarat Cristina Stratulat.

Totodată, pentru prevenirea hepatitei virale B, populaţia este asigurată cu vaccinuri gratuite. Pentru anul 2019 este planificată vaccinarea a 9000 de persoane din grupurile de risc.

Hepatita este o boală infecţioasă de natură virală, microbiană sau toxică a ficatului care constă în distrugerea celulelor hepatice şi poate duce în timp la apariţia cirozei sau a cancerului hepatic. Există cinci tipuri de hepatită - A, B, C, D sau E. Hepatita A, spre exemplu, poate fi contactată prin alimente sau apă contaminate, în acest caz igiena jucând un rol principal în reducerea riscului de îmbolnăvire. Hepatita B se transmite în urma contactului cu sângele sau fluidele provenite de la o persoană bolnavă, precum şi de la mamă la copil în momentul naşterii. 

Comentarii