Sursa imaginii: imagine simbol
Postat de: Daniela Socolovschi
Ştiri / Social
17 Sep. 2020 / 12:40
Circa 96% dintre ascensoarele din capitală au termenul de exploatare depăşit
Vechi, insalubre şi pline de zgârieturi. Aşa arată majoritatea lifturilor din blocuri, care datează încă din perioada sovietică. Ascensoarele se defectează foarte des, iar locatarii riscă, de fiecare dată când le folosesc, să rămână blocaţi în interior. Reprezentanţii Ministerului Economiei şi Infrastructurii susţin că urmează să fie adoptat un program de modernizare şi înnoire a parcului de ascensoare din ţară prin instalarea de tehnică nouă cu impact pozitiv asupra eficienţei energetice, informează Moldova 1.
Deşi durata de utilizare a unui lift este de cel mult 25 ani, 96 la sută din ascensoarele instalate în blocurile din capitală au termenul de exploatare depăşit, multe fiind construite de mai bine de 40 de ani.
„Sunt într-o stare rea, din anii 80. De când sau fost construite, de atunci funcţionează. Anul acesta, pe timp de carantină, au schimbat doar podeauna pe jos ca şi cum au făcut renovare”;
„Clar că e periculos şi poate la fiecare săptămână să se strice. E periculos mai ales fiind cu un copil mic”;
„Toate ascensoarele trebuie reparate, iar unde este necesar - de înlocuit. Persoanelor cu dizabilităţi le este cel mai dificil. Ele ar putea rămâne blocate”, spun oamenii.
Pentru a înlocui un astfel de ascensor cu unul nou la un bloc cu nouă niveluri este nevoie de circa 800 de mii de lei.
La nivel de ţară, parcul de ascensoare cuprinde aproximativ nouă mii de ascensoare, dintre care doar cinci mii sunt amplasate în blocurile din Chişinău. Pentru a-l moderniza, autorităţile îşi propun să elaboreze un program de înnoire, care ar putea fi implementat în două etape.
„Se presupune ca prima etapă să decurgă de la anul viitor până în 2025, iar a doua - din 2026 până în 2030. Unele ascensoare nu se mai produc de fabricile alea sovietice şi aici apare problema cu piese de schimb, ceea ce creşte costul de deservire”, a declarat Gheorghe Croitoru, şef şecţie la Ministerul Economiei.
În acest an, din bugetul municipiului Chişinău au fost alocate cinci milioane de lei pentru modernizarea, întreţinerea şi schimbarea lifturilor. Din aceşti bani urmau să fie înlocuite doar şapte ascensoare, însă licitaţia nici până în prezent nu ar fi fost iniţiată, susţin responsabilii de la "Liftservice".
În capitală sunt 2.000 de ascensoare care au termenul de exploatare depăşit şi necesită a fi înlocuite.
Comentarii