Ştiri

Sursa imaginii: capital.ro

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Social

27 Sep. 2020 / 10:36

Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc Înălţarea Sfintei Cruci

Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc astăzi, 27 septembrie, Înălţarea Sfintei Cruci, cea mai veche sărbătoare închinată lemnului sfânt. În această zi, este comemorată suferinţa şi moartea pe cruce a lui Hristos.

Cinstirea Sfintei Cruci la mănăstirea Ciuflea a început încă în ajun. Aici a avut loc o procesiune şi o slujbă deosebită. Crucea de lemn, care tot timpul se află în altar, a fost scoasă şi pusă pe amvonul bisericii şi împodobită cu flori, cu busuioc, fiind expusă spre închinarea tuturor credincioşilor, relatează Moldova 1.

„Sfânta Cruce, cum ne vorbeşte Sfânta Scriptură, pentru cei ce pier este o nebunie, pentru noi, credincioşii, este mântuire. Fiecare la taina sfântului botez îmbrăcă această taină a mântuirii. Sfânta Cruce este simbol al credinţei, al ortodoxiei, care mărturisim răstignirea Mântuitorului atunci când Hristos s-a urcat pe Sfânta Cruce”, spune părintele Rodion, protoiereu la Mănăstirea Ciuflea.

Credincioşii spun că au venit la biserică pentru a cinsti Înălţarea Sfintei Cruci. Unii au ţinut post pentru a avea o familie sănătoasă, spor şi armonie în casă.

„Strict ţinem post, şi ieri, şi azi, şi mâine”. „M-am rugat pentru copii, pentru nepoţi să le dea Dumnezeu sănătate, să le lumineze calea”. „Sfânta Cruce ne păzeşte de toate relele. Iisus Hristos s-a răstignit pe cruce pentru mântuirea noastră, pentru păcatele noastre. Ne închinăm Sfintei Cruci să ne aducă bine în ţară, bine în familie şi în sufletele noastre”. „Azi e sărbătoare mare. Vin la biserică să mă închin pentru părinţi, pentru rude, pentru toţi, să ne ierte păcatele”, spun creştinii.

Conform tradiţiei, de Înălţarea Crucii se posteşte şi nu se mănâncă usturoi, nuci sau prune, alimente ale căror miez se aseamănă cu o cruce. Se mai spune că florile sfinţite astăzi în biserică au puteri vindecătoare. În această zi, credincioşii aduc la biserică ulcele noi pline cu miere şi lapte. De torţele vaselor ei leagă câte un fir de aţă roşie, iar fiecare este acoperit cu un colac.

Comentarii