Ştiri

Sursa imaginii: stirileprotv.ro

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

23 Mar. 2019 / 20:11

Învăţământul dual, tot mai popular în rândul absolvenţilor de gimnaziu

Învaţă şi în paralel muncesc - vorbim de tinerii care au ales învăţământul dual, tot mai popular în rândul absolvenţilor de gimnaziu. În cinci ani de la lansarea proiectului, numărul elevilor a crescut semnificativ. Avantajul este că elevii au parte de multe ore teoretice şi ulterior, îşi găsesc mai uşor un loc de muncă, relatează Mesager.

60 de elevi de la Şcoală Profesională nr. 2 sunt ucenici la o companie de patiserie din Chişinău. Viitorii cofetari şi bucătari spun că orele practice îi ajută să deprindă mai uşor meseria şi să capete experienţa necesară. 

Avantajul învăţământului dual este că tinerii îmbină orele teoretice cu cele practice. La final, după ce trec instruirile cu brio, unii dintre ei se pot bucura de un post de muncă.

„Mai întâi fac teoria în instituţia şcolară, după care 70% din programa de învăţământ o petrec în companie. Compania asigură elevii cu salariu şi respectiv aplicarea practică a cunoştinţelor teoretice. Este un proiect de perspectivă, un proiect pentru a da încredere în tinerii de 14-15 ani să-şi aleagă profesia de cofetar- bucătar”, a declarat Sergiu Guzun, administrator la companie.

Autorităţile din Berlin ajută mai multe patiserii din ţara noastră să-şi îmbunătăţească produsele. Ambasada Germaniei a investit şi în sistemul de ventilare pentru recuperarea energiei.

„Aerul de afară îl filtrează, intră în interior şi se filtrează. Pentru că are un sistem de răcire înăuntru trece şi circulă a doua oară. Înapoi ia o cantitate de aer proporţională, ca să fie aerul stabil şi curat în interior. Undeva 15 mii de kw pe lună se fac economie la sistemul de energie electrică”, a spus Constantin Postu, inginer companie.  

„De fiecare dată conducerea întreprinderii face diverse vizite de studiu în Germania, unde analizează care sunt necesităţile şi doleanţele clienţilor de acolo. Nemţilor le plac produsele ce conţin mai puţină cremă şi care sunt mai sănătoase”, susţine Diana Donţu, şefa Departamentului Organizatoric.

În Moldova sunt peste 20 de şcoli profesionale care aplică sistemul de învăţământ dual. Programul a fost iniţiat de către Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Camera de Comerţ şi Industrie şi partenerii de dezvoltare din Germania, în anul 2014.

Comentarii