Ştiri

Sursa imaginii: World Health Organization in Moldova

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

15 Noi. 2019 / 12:30

Marşul Siguranţei Rutiere în PMAN

Marşul Siguranţei Rutiere are loc astăzi, 15 noiembrie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN). Evenimentul este organizat în cadrul Zilei mondiale a comemorării victimelor traficului rutier, care este marcată în cea de-a treia duminică a lunii noiembrie a fiecărui an.

În acest an, Ziua mondială a comemorării victimelor traficului rutier are sloganul „Viaţa nu poate fi schimbată asemeni unei piese auto”.

Evenimentul este organizat de către Inspectoratul Naţional de Patrulare (INP) şi Asociaţia Obştească „Automobil Club din Moldova”, în parteneriat cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

Maşini ale Poliţiei şi serviciilor de urgenţă, pompieri, salvatori, ambulanţă, dar şi ale organizaţiilor obşteşti de educaţie rutieră au pornit în marş din centrul capitalei spre satul Peresecina, raionul Orhei. Traseul Chişinău - Peresecina a fost ales pentru această acţiune, deoarece este unul dintre cele mai periculoase din republică, cu accidente frecvente atât cu implicarea autovehiculelor, cât şi a pietonilor, relatează Mesager.

„Aş vrea să dispară, măcar să fie cât mai puţine accidente rutiere, câţi mai puţini pătimaşi”. „Cauza principală a accidentelor este traficul încărcat, drumuri stricate, persoanele care şofează agresiv şi se grăbesc”, spun oamenii.

Potrivit INP,  în nouă luni ale anului curent, în Moldova au fost înregistrate 1 862 de accidente rutiere în care şi-au pierdut viaţa 185 de persoane, iar altele 2 194 au fost traumatizate.

„În comparaţie cu anul precedent suntem în descreştere cu câteva procente, oricum tindem să mergem la o scădere şi mai mare, până la 50 la sută de accidente se produc în municipiul Chişinău, apoi vorbim de raionul Orhei, raionul Teleneşti”, a declarat Victor Manole, şef al INP.

Cele mai multe accidente se produc din cauza că şoferii nu respectă distanţa, depăşesc limita de viteză şi urcă beţi la volan.

„Este important de a exclude consumul de alcool la volan, este important de a respecta acele limite de viteză care sunt, deoarece cele mai multe accidente se produc din cauza vitezei mari, ca părinţii să aibă grijă de copiii lor, să aibă scaune pentru copii, centura de siguranţă la fel este cel mai important în utilizarea transportului”, a specificat Tatiana Zatâc, şefa Direcţiei politici în domeniul asistenţei medicale.  

Evenimentul a fost finalizat cu un flash-mob, organizat de către elevii Liceului „Alexandru Donici” din Peresecina. 

Comentarii