Ştiri

Sursa imaginii: captură video/Moldova1

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Social

14 Iul. 2020 / 21:26

„Moldova în direct”: Un nou val al pandemiei COVID-19 ar putea surveni în toamnă

Numărul persoanelor din Republica Moldova infectate cu COVID-19 ar putea creşte semnificativ la toamnă, când ar putea avea loc al doilea val al pandemiei. O declaraţie în acest sens a fost făcută de Alexei Ceban, epidemiolog în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP) la emisiunea „Moldova în direct” de la postul public de televiziune. În context, specialiştii din domeniul sănătăţii au îndemnat, în mod repetat, populaţia să respecte toate măsurile de protecţie recomandate de către medici. Potrivit lor, doar astfel putem preveni „sufocarea” sistemului se sănătate din Republica Moldova.

Potrivit lui Alexei Ceban, în prezent, se atestă o stagnare a numărului de cazuri de infectare cu COVID-19 înregistrate în Republica Moldova. „În ultimele patru săptămâni observam o descreştere a cazurilor, dar asta nu înseamnă un succes în controlul infecţiei. Avem foarte mult de lucru. Totul depinde de noi înşine. Orice am face noi ca autorităţi, mesajul este perceput de populaţie şi măsurile sunt respectate de populaţie. Dacă nu le respectăm, atunci vom continua să înregistrăm creşteri ale numărului de infectări. În toamnă sunt prognozate creşteri foarte mari şi nu doar în Republica Moldova”, a declarat Alexei Ceban.

Potrivit secretarei de stat din cadrul Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale Mariana Golovaci, în prezent, presiunea asupra sistemului de sănătate este enormă. Potrivit ei, doar responsabilizarea şi conştientizarea pericolelor pe care le reprezintă acest tip nou de Coronavirus ar putea reduce din numărul de cazuri raportate în ţara noastră.

„Efortul asupra sistemului de sănătate în aceste momente este unul enorm. Desigur, este o uşurare atât pentru sistem, cât şi pentru doctori descreşterea numărului de cazuri, pentru că permite să eliberăm un anumit număr de paturi, să asigurăm o capacitate mai bună a secţiilor de terapie intensivă. Putem să atingem acest scop doar dacă fiecare dintre noi va respecta normele epidemiologice recomandate de autorităţi”, spune Mariana Golovaci.

Regiunea de sud a ţării, în special UTA Găgăuzia, a înregistrat în ultimele 14 zile cel mai mare număr de infectări cu COVID-19, remarcă Alexei Ceban. Potrivit lui, în acelaşi timp, se atestă o creştere a numărului de îmbolnăviri în centrul ţării, cu menţinerea epicentrului la Chişinău, Orhei şi Străşeni. Se măreşte numărul de cazuri raportate şi în regiunea de nord a ţării, cu precădere în raionul Soroca.

La rândul ei, Mariana Golovaci dă asigurări că sistemul de sănătate este gata să asigure toţi pacienţii testaţi pozitiv cu asistenţă medicală. „Situaţii că nu o să avem locuri şi paturi sunt sigură că nu o să fie. Toate spitalele sunt implicate în tratament. În fiecare spital sunt o secţie sau două care prestează tratamente pentru pacienţii testaţi pozitiv la COVID-19”, a mai menţionat secretara de stat de la Ministerul Sănătăţii.

„Zilnic facem în medie peste 1500-2000 de teste. Autorităţile încearcă să sporească capacitatea de laborator ca să facem faţă ulterior perioadei care e posibil sa fie cu intensitate destul de mare în toamnă. Suntem asiguraţi pe deplin cu numărul de teste necesare zilnic. În perioada cea mai apropiată vine un nou lot de teste, care va suplini rezervele pentru viitorul apropiat”, a mai declarat Alexei Ceban.

În context, autorităţile îndeamnă cetăţenii să respecte normele epidemiologice şi recomandările medicilor, între care – respectarea distanţei sociale, purtarea măştii în spaţiile publice, evitarea locurilor aglomerate. Potrivit lor, dacă se va menţine şi în continuare un trend al creşterii numărului de cazuri de infectări cu COVID-19, va fi mult mai complicat să fie ţinute sub control cazurile grave şi de deces.

„Doar respectarea măsurilor pe care le recomandăm ar putea să micşoreze acest val de infectări şi epuizarea medicilor”, au conchis specialiştii din sănătate.

Astăzi, în Republica Moldova au fost confirmate alte 269 de cazuri de COVID-19. În total, de la începutul pandemiei au fost confirmate cu noul Coronavirus 19.708 persoane, dintre care 655 au decedat.

Comentarii