Sursa imaginii: imagine simbol/publika.md
Postat de: Ecaterina Arvintii
Ştiri / Social
10 Mai 2021 / 15:26
Paştele Blajinilor, sărbătorit altfel pentru al doilea an consecutiv (VIDEO)
Riscul de infectare cu noul Coronavirus nu i-a convins să stea acasă. Sute de moldoveni au venit şi astăzi la cimitirele din ţară pentru a sărbători Paştele Blajinilor, relatează Moldova 1.
Dis-de-dimineaţă mai mulţi oameni au venit la Cimitirul Central din strada Armenească pentru a-şi pomeni răposaţii. Toţi vizitatorii cimitirului pe care i-am surprins purtau masca de protecţie şi au venit fără produse alimentare. Ordinea publică în cimitir este asigurată de poliţişti, care stau la intrare, dar şi patrulează teritoriul.
Pe Elena Bostan din comuna Băcioi am întâlnit-o lângă mormintele părinţilor ei. Tatăl său a decedat mai demult, iar mama ei a murit acum câteva luni, fiind răpusă de virusul pandemic. După înmormântare, Elena nu s-a mai întors în Italia, unde a muncit câţiva ani, relatează Mesager.
„Am venit acasă că a decedat mama, din ianuarie deja, am patru luni de zile. În fiecare zi vin, dimineaţa, la amiază şi seara. E foarte dureros când îţi pierzi mama. Eu ca ieri am vorbit cu ea şi i-am spus că vin acasă şi de acolo mă sună şi îmi spune, îmi pare rău, condoleanţe, dar mama dumneavoastră a murit. Dacă nu o sa venim noi, pe urmă copiii noştri ce o să facă? Suntem foarte mulţumiţi că avem posibilitatea măcar o zi să fim alături de ei”, spune Elena Bostan.
Dacă în cimitirul din comuna Băcioi erau doar câteva persoane la morminte, ţintirimul din oraşul Ialoveni era plin de oameni. Vizitatorii purtau masca de protecţie, la morminte se aflau nu mai mult de patru persoane, iar distanţa era păstrată pe alocuri. Şi aici oamenii au apreciat mult decizia autorităţilor de a permite ca de Paştele Blajinilor răposaţii să fie pomeniţi în cimitire.
„Am aşteptat că e din moşi-strămoşi. Noi trebuie să pomenim, că aceasta e datoria creştinilor, să facem asta. Anul trecut a fost foarte trist că nu am putut să venim, dar Dumnezeu e mare şi mulţumim Domnului că ne-a ajutat anul acesta.”
„E o tradiţie veche, pe care trebuie să o respectăm, dar trebuie să avem grijă să respectăm condiţiile impuse de pandemie. Am respectat distanţa, am fost doar doi la mormânt, cu ceilalţi ne-am înţeles din timp să vină pe rând, mai târziu.”
„Eu cred că având mască, trebuie să venim”, spun oamenii.
Totodată, pe parcursul zilei de ieri, evenimentele la toate cimitirele din capitală, dar şi din suburbii s-au desfăşurat liniştit, fără incidente. Seara au fost efectuate lucrări de salubrizare pe cele 145 ha la Cimitirul „Sfântul Lazăr”, precum şi la celelalte cimitire. În total au fost salubrizate 177 ha de cimitir.
În acelaşi timp, în toată ţara, peste 500 de salvatori sunt la datorie şi în acest an de Paştele Blajinilor. Angajaţii IGSU vor fi gata să intervină cu peste 150 de autospeciale. Pentru a evita incendiile, pompierii îndeamnă oamenii să nu utilizeze focul deschis la igienizarea gospodăriilor, terenurilor, dar şi la nimicirea gunoiului menajer. Atenţie mare şi atunci când faceţi curăţenie la morminte şi asta pentru că vegetaţia uscată poate să se aprindă uşor.
De Blajini, la nivel de ţară, peste 3.500 de poliţişti se află la datorie pentru asigurarea ordinii publice.
Comentarii