Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Social

22 Sep. 2020 / 19:07

Primele rezultate ale unui studiu despre SARS-CoV-2 în Republica Moldova

Virusul SARS-CoV-2 evoluează lent, iar atunci când trece printr-un proces de transmitere populaţional, acesta se modifică. Noul tip de Coronavirus are o particularitate deosebită, având o dimensiune cu mult mai mare decât alte virusuri. Sunt doar câteva din concluziile primei cercetări axate pe studierea tulpinilor de SARS-CoV-2 ce circulă pe teritoriul Republicii Moldova. Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu" este prima instituţie din ţară care a înregistrat, în premieră, datele despre genomul complet SARS-CoV-2 în repozitoriul internaţional GISAID. Cercetarea a fost făcută de către un grup de savanţi moldoveni, sub conducerea profesorului italian Alessandro Marcello, relatează Mesager.

„Ceea ce s-a observat din probele analizate este că toate aparţineau clusterelor tip G despre care am menţionat anterior că este răspândit în UE. O singură mostră are o tulpină cu o mutaţie mai nespecifică, clusterul tip V, care probabil a fost importat din Marea Britanie”, a spus Alessandro Marcello, profesor, lider de grup.

„S-a observat că virusul în cauză are o particularitate deosebită. Este de o dimensiune cu mult mai mare decât virusurile pe care le cunoaştem până azi, fie gripali sau de altfel. S-a observat că sunt patru gene, care apreciază starea şi comportamentul acestui virus şi care se expresează în apariţia mai multor proteine”, a menţionat Stanislav Groppa, prorector USMF „Nicolae Testimiţanu”.

Potrivit experţilor, rezultatele cercetării ar putea fi un suport ştiinţific considerabil în elaborarea medicamentelor antivirale pentru tratarea COVID-19.

„Din peste 100 de probe de la pacienţi cu diferite forme clinice, zone geografice au fost efectuate testele ARN-ului. Din acestea au fost selectate şapte probe şi din ele patru au fost secvenţiate”, a precizat Emil Ceban, rector USMF „Nicolae Testimiţanu”.

Conform datelor oficiale, ţara noastră se află pe locul şapte în Europa privind morbiditatea prin COVID-19, iar în ceea ce priveşte mortalitatea asociată noului Coronavirus, Republica Moldova se situează pe locul 12. Majoritatea persoanelor care suferă de infecţia SARS-CoV-2 sunt de gen feminin şi provin din mediul urban, fapt determinat de aglomeraţiile din oraşe.

Comentarii