Ştiri

Sursa imaginii: click.ro

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

17 Mar. 2019 / 20:34

Moldova - tot mai atractivă pentru studenţii străini

Republica Moldova este tot mai atractivă pentru studenţii străini. Numărul tinerilor de peste hotare care-şi fac studiile la noi în ţară este în creştere, relatează Moldova 1.

Aproape jumătate dintre ei optează pentru medicină. La fel de solicitate sunt şi specialităţile inginereşti. Studenţii străini preferă să studieze la noi în ţară din cauza taxelor accesibile, calităţii studiilor, dar şi ospitalităţii moldovenilor.

Sezer Aksoy a venit din Turcia să-şi facă studiile în Moldova. La început nu cunoştea nici un cuvânt în limba română, însă după jumătate de an de cursuri intensive şi cu ajutorul colegilor tânărul se descurcă foarte bine. Anul acesta urmează să absolvească Universitatea Tehnică din Moldova (UTM). Cu timpul, Sezer şi-a creat un blog, în limba turcă, unde postează informaţii referitoare la ţara noastră, în special despre cultura şi sistemul educaţional. Datorită lui, zeci de turci au venit să-şi facă studiile în Republica Moldova.

„Eu am scris despre toate universităţile, ce facultăţi sunt, cum putem să depunem, în ce perioadă trebuie să contactăm cu universitatea şi preţurile. Vreo 15, 20 de persoane au ajuns în Moldova cu ajutorul meu”, afirmă tânărul.

Iar Anton este din nordul Ucrainei. Tânărul spune că s-a adaptat foarte repede şi a reuşit deja să-şi facă o mulţime de prieteni.

„Învăţ aici deja de doi ani. La început studiam la altă facultate, la Arhitectură, după care m-am transferat la Tehnologii Informaţionale. Îmi place mult aici, studiile merg bine, colectivul e foarte receptiv, plăcut”, susţine Anton.

Reprezentanţii UTM susţin că numărul studenţilor străini este într-o continuă creştere graţie taxelor accesibile, culturii şi ospitalităţii oamenilor de aici.

„Studenţii străini ar fi o soluţie şi din perspectivă economică, dar şi în perspectiva internaţionalizării şi schimbului intercultural. După cum observaţi, ei se încadrează foarte uşor”, a declarat Dumitru Ciorbă, şeful Departamentului „Inginerie Software”.   

„Deci, în linii mari, studiile aici sunt o punte de legătură de internaţionalizare, atât a universităţii, precum şi a ţării noastre în afară, dar şi a parteneriatelor care se fac ulterior. Sunt situaţii când ei învaţă aici, merg la ei în ţară şi devin ca reprezentanţi ai universităţii”, a menţionat Carolina Timco, şefa Departamentului „Relaţii Internaţionale”.   

În prezent, în Republica Moldova îşi fac studiile peste patru mii de studenţi străini.

Comentarii