Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Social

07 Iul. 2020 / 17:50

Vârstnicii pot depune cereri de reexaminare a pensiei pentru limită de vârstă

Rânduri mari la oficiile Casei Naţionale de Asigurări Sociale (CNAS) în primele ore ale zilei. Vârstnicii se îngesuie pentru a depune dosarele de reexaminare a pensiei. Este vorba despre beneficiarii de alocaţii stabilite după 1 ianuarie 1999 cu un stagiu de cotizare de cel puţin zece ani. Potrivit Casei Naţionale de Asigurări Sociale, potenţialii beneficiari pot depune solicitarea pe parcursul lunii iulie, pentru a primi pensia reexaminată din august.

În primele ore ale dimineţii, aproape 200 de persoane au venit să depună dosarul de reexaminare a pensiei la casa teritorială de asigurări sociale din sectorul Centru al capitalei. 

„Veneau dimineaţa să ocupe rând pentru ce? Am venit, am intrat şi, tare binişor, sunt mulţumită. Iata cererea că lucrez încă 10 ani după pensie, şi certificatul de muncă, şi paşaportul”.
„Din 76 eu sunt la serviciu. Înseamnă că după pensie vreo 13 ani. În această perioadă am stat acasă ca pensionar, dar de miercuri mă duc iarăşi la serviciu”.
„Totul este organizat bine, am scris cererea şi am depus dosarul”, au spus oamenii.

Pentru a fluidiza cozile de beneficiari care se formează la ghişee, casele teritoriale de asigurări sociale activează în regim special. 

„Primim cererile inclusiv sâmbătă pe data de 11, doar cererile pentru reexaminiarea pensiilor. Toţi cetăţenii se pot adresa sâmbătă, de la ora 7.00, pană la ora 16.00. Mai mult ca atât, în data de 18, care este declarată sâmbătă lucrătoare conform hotărârii de Guvern, iarăşi vom primi cereri, persoanele încă mai au timp. Cei care vor să beneficieze de la 1 august de reexaminare au dreptul şi pot depune până la sfârşitul lunii iulie”, a concretizat directorul CNAS, Elena Ţîbărnă.

„Conducerea CNAS ne-a asigurat cu dezinfectanţi, măşti, mănuşi şi noi avem grijă ca cetăţenii care vin la noi în audienţă să-şi dezinfecteze mâinile, să dispună de măşti, să respecte distanţa şi în felul acesta ne protejăm toţi”, a remarcat şefa CTAS sectorul Centru, Liuba Rotaru.
 
De la începutul lunii, la ghişeele teritoriale de asigurări sociale au fost depuse aproape 5.400 de cereri. În total sunt aşteptaţi 13 575 de solicitanţi.

În prezent, legea nu prevede acordarea dreptului de reexaminare a pensiei prin procură, însă un proiect în acest sens a fost înregistrat în Parlament. În acelaşi timp, administraţia CNAS îşi propune să creeze un serviciu de depunere a cererii în regim online. Sistemul ar putea fi accesibil doar peste un an.
 

Comentarii