Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Social

15 Mai 2019 / 12:40

Ziua Internaţională a Familiei, marcată în Moldova

Au marcat Ziua Internaţională a Familiei prin muzică, dans şi voie bună. Mai multe cupluri din capitală s-au reunit în faţa Teatrului Republican de Păpuşi „Licurici” pentru a sărbători motivele care-i unesc. Oamenii spun că alături de cei dragi, orice obstacol sau înfrângere este mai uşor de depăşit. Concertul ansamblurilor artistice a fost organizat de municipalitate, relatează Mesager.

Pentru familia Popa 15 mai are o semnificaţie dublă. Cei doi soţi marchează Ziua Internaţională a Familiei şi cele 20 de luni de la naştere fiicei lor, Antonia.

„Familia înseamnă fericire şi zâmbetul copilului meu, dragostea, să iubească orice floare, acelaşi dans popular şi toţi oamenii din jur”, a spus Natalia Popa.

Toţi cei care au venit să sărbătorească Ziua Internaţională a Familiei spun că fiecare clipă petrecută alături de cei dragi este memorabilă.

„Familia cred că e o mare realizare pentru fiecare persoană”. „Tot ce am mai scump în lume sunt fiinţele dragi”. „Cei mai scump, cei mai bun”, spun oamenii.

Preoţii îndeamnă oamenii să lupte pentru valorile familiei.

„Familia este ceea ce cristalizează societatea, dintr-o familie vin lucrurile gândurile bune, în dependenţă cum le promovăm”, a spus Ioan Ciuntu, protoiereu.

Concertul a fost organizat de Direcţia cultură a Primăriei capitalei.
Potrivit unui comunicat emis de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS), începând cu 1 ianuarie 2019 a fost majorat cuantumul indemnizaţiei unice la naşterea copilului, care constituie acum 6303 lei. La fel, au fost majorate alocaţiile pentru copiii plasaţi în serviciul de asistenţă parentală profesionistă, case de copii de tip familial, tutelă/curatelă.

O prioritate pentru Minister este asigurarea concilierii vieţii de familie cu cea profesională. În acest sens, a fost aprobat concediul paternal, care se acordă în primele 56 de zile de la naşterea copilului.

În anul 2018, 2887 de taţi şi-au luat concediu paternal, iar mărimea medie a indemnizaţiei acordate este de 4392 lei.

În scopul susţinerii familiilor la naşterea copilului, a fost lansat programul „O nouă viaţă”, circa 13000 de cutii cu bunuri pentru nou-născuţi au fost acordate în 5 luni de la lansarea proiectului.

 

De Ziua Internaţională a Familiei, marcată anual pe 15 mai, preşedintele Republicii Moldova Igor Dodn a adresat un mesaj de felicitare cetăţenilor, menţionând semnificaţia fundamentală a familiei în societate.
„În ziua în care invocăm importanţa familiei ţin să-mi exprim convingerea că, fiind un popor cu datini creştineşti, ne este cu putinţă să ne continuăm croirea profilului identitar prin susţinerea prioritară a familiei tradiţionale moldoveneşti”, se menţionează în mesajul preşedintelui.

Anul 2019, potrivit Decretului prezidenţial a fost proclamat An al Familiei. În acest an, potrivit lui Igor Dodon, „s-au depus eforturi substanţiale pentru a susţine familiile tinere, cele numeroase şi social-defavorizate. De asemenea, au fost întreprinse multiple acţiuni pentru protejarea copiilor rămaşi singuri. Un loc aparte l-au ocupat manifestările de omagiere a cuplurilor longevive, ca simbol al înţelepciunii, fidelităţii şi respectului”.

Ziua Internaţională a Familiei a fost proclamată în 1993 de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru a releva importanţa acordată familiei de către comunitatea internaţională. 1994 a fost proclamat Anul Internaţional al Familiei, iar începând cu 1995, Ziua Familiei este sărbătorită în multe ţări cu scopul de a sensibiliza opinia publică şi de a sublinia importaţa familiei în societate.

Comentarii