Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Cultură

04 Noi. 2019 / 19:10

Distinsul om de cultură Ilie Stratulat a fost condus pe ultimul drum

Zi tristă pentru toţi cei care l-au cunoscut şi preţuit pe distinsul om de cultură Ilie Stratulat. Fostul regizor artistic la Radio Moldova, plecat în eternitate vineri, la vârsta de 74 de ani, a fost condus astăzi pe ultimul drum. Mitingul de doliu a avut loc la Casa Radio, unde oamenii au venit cu flori, au aprins lumânări şi au ascultat versuri în lectura lui Ilie Stratulat din fondul de aur al Radio Moldova, relatează Mesager.

Versurile în lectura lui Ilie Stratulat pătrundeau dureros în adâncul sufletului fiecărui participant la  popasul despărţirii de regretatul om de radio.

„Am pierdut nu doar eu un om drag, dar aţi pierdut cu toţii un om cu literă mare” a spus actriţa Dina Cocea.

„Ilie Stratulat a fost un model şi un regizor la care eram distribuiţi, eram bucuuroşi să lucrăm cu el, era o instituţie. Îi mulţumim din tot sufletul pentru acea lecţie primită, trecută în faţa microfonului” a specificat Petru Hadârcă, director la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”.

„Cu plecarea sa, Ilie Stratulat duce cu sine o lume întreagă de rafinament, corectitudine, de artistism, măiestrie radiofonică. Sperăm să fie un model pentru generaţiile de jurnalişti care vin să înveţe de la el acea nobleţe pe care a demonstrat-o timp de o viaţă şi noi discipolii ne mândrim că am învăţat la această şcoală a măiestriei lui Ilie Stratulat" a spus Larisa Verdeş, realizator de emisiuni radio

Amintirile pline de tristeţe dar şi de lumină ale celor care l-au cunoscut erau completate de melodiile  religioase în interpretarea Capelei corale „Moldova”.

„Deşi Ilie Stratulat era fără studii teatrale, dar era de o sensibilitate aparte, fiecare cuvânt ştia să-i dea valoare. Şi chiar noi, cei, mai în etate venind în contact cu el parcă ne contamina de o anumită nobleţe, frumuseţe, demnitate” a specificat Vera Mereuţă, fost crainic la Radio Moldova.

„Ilie Stratulat a făcut istorie în Radio, a fost un om de o cultură enciclopedică. Pentru mine a fost şi un om cu care am lucrat ,am discutat deseori şi ază vedeţi cîtă lume a venit să-şi ia rămas bun" a precizat Veaceslav Gheorghişenco, director Radio Moldova.

Şi pentru jurnalista şi scriitoarea Luminiţa Dumbrăveanu, comunicarea cu Ilie Stratulat care i-a fost şi un bun prieten, a fost o şcoală de neuitat.

„Evocăm o personalitate de primă mărime a artei teatrale şi radiofonice. Maestrul Ilie Stratulat, o voce  şi un nume emblematic pentru postul naţional de radio şi pentru Televiziunea naţională unde a dublat şi sonorizat sute de filme într-o limbă română exemplară” afirmă Luminiţa Dumbrăveanu.

Ilie Stratulat avea 74 de ani şi îşi va dormi somnul de veci la Cimitirul Central din capitală.

Comentarii