Ştiri

Sursa imaginii: Facebook: Marcel Lazăr

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

18 Oct. 2020 / 21:03

Flashmob inedit într-un parc din Chişinău

Chiar şi în perioada pandemiei, cultura poate prinde culori în cele mai frumoase locuri din Chişinău. Un flashmob neobişnuit a avut loc astăzi în Parcul Valea Morilor. Aici a răsunat muzica celui mai mare compozitor din toate timpurile - Ludwig van Beethoven. Iniţiatorul acestei acţiuni, prilejuită de aniversarea a 250 de ani de la naşterea artistului, este Marcel Lazăr, revenit acasă pentru noi proiecte muzicale, relatează Moldova 1.

„Am găsit o mică ieşire din situaţia pandemică din acest an, ca totuşi să aducem muzica mai aproape de oameni. Muzica lui Beethoven este o revoltă, o revoluţie împotriva nedrepăţii, împotriva inegalităţii. Muzica lui transmite prin limbajul sunetelor dorinţa de a trăi şi de a tinde spre valori înalte”, a declarat Marcel Lazăr.

Neobişnuiţi cu muzica interpretată la pian şi vioară în acest spaţiu, unii oameni treceau indiferenţi, alţii însă ascultau şi se delectau cu ritmurile înălţătoare.

Regăsim în această capodoperă muzicală frumuseţea naturii pe care o iubea atât de mult Beethoven, dar şi emotiile, stările de criză ale compozitorului, care în 1801, când a compus sonata, începuse să aibă probleme cu auzul. Alături de Marcel a evoluat şi Daniel Lazar, elev la Liceul „Ciprian Porumbescu”, şi el deţinător al unor premii internaţionale.

Primul flashmob a avut loc în faţa Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”, devastată de incendiul din 24 septembrie. În faţa instituţiei, Marcel Lazar a interpretat la pian sonata „Patetica”.

Cel de-al treilea şi ultimul flashmob va avea loc marţi pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt. Toate momentele muzicale sunt filmate şi vor fi postate pe internet în cadrul proiectului internaţional Beethoven 250.  

Comentarii