Ştiri

Sursa imaginii: economica.net

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Economic

07 Noi. 2019 / 17:21

Moldova ar putea înregistra o creştere economică

În 2020, Moldova ar putea înregistra o creştere economică cu 4,0%. Prognoza vine din partea Băncii Europeane pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, relatează Mesager.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi-a îmbunătăţit estimările privind evoluţia economiei Republicii Moldova în 2019 şi a menţinut prognoza privind creşterea PIB-ului pentru anul viitor.

Conform celor mai recente previziuni ale BERD, economia ţării ar urma să înregistreze anul acesta o creştere de 3,8%, faţă de un avans de 3,5% estimat în luna mai. Şi pentru 2020 BERD a îmbunătăţit prognoza, estimând o expansiune de 4%. Potrivit instituţiei,  Produsul Intern Brut a crescut de la 4% în 2018 la 5,2% în prima jumătate a anului 2019.

Creşterea de bază se datorează în special sectorului construcţiei, dar şi investiţiilor de capital. Potrivit BERD, inflaţia anuală a încetinit la 0,9% în decembrie anul trecut, dar apoi a accelerat la 6,3% în septembrie 2019, determinată de creşterea preţurilor. 

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare se numără printre principalii investitori ai Moldovei. Până în prezent, instituţia a investit aproximativ 1,3 miliarde de euro în ţară, în peste 130 de proiecte.

Comentarii