Ştiri

Sursa imaginii: radiochisinau.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Economic

05 Feb. 2019 / 15:21

Republica Moldova e locul 97 în lume în clasamentul privind libertăţii economice

Republica Moldova a fost plasată pe locul 97 din 180 de ţări incluse în clasamentul elaborat de Fundaţia americană Heritage şi revista The Wall Street Journal, în funcţie de indicele libertăţii economice, care evaluează gradul de deschidere a economiilor naţionale.

Republica Moldova a urcat opt poziţii în clasamentul mondial şi se află într-un grup de 63 de ţări cu economii „în cea mai mare parte lipsite de libertate" şi se apropie tot mai mult de ţările ale căror economii sunt apreciate ”moderat libere”. În ultimii trei ani, Moldova a urcat 20 poziţii.

Potrivit indicelui libertăţii economice, Republica Moldova se clasează pe locul 40 din 44 de state din Europa, iar scorul său total este sub media europeană şi globală. Moldova se plasează în primele trei ţări din categoria sa şi devansează Federaţia Rusă, Namibia, China în topul mondial.

Raportul menţionează că economia moldovenească a înregistrat o creştere a scorului cu 0,7 puncte procentuale faţă de anul trecut, urmare a îmbunătăţirii eficienţei judiciare, cheltuielilor guvernamentale şi sănătăţii fiscale, care au depăşit scăderea la capitolul „libertatea forţei de muncă”. Totodată, „Impasul politic intern, cauzat în parte de Rusia, subminează reforma structurală şi realizarea potenţialului ţării. Creşterea economică este îngreunată de corupţia endemică şi de interdicţia Rusiei asupra importurilor de produse agricole din Moldova. În opinia autorilor raportului, economia Moldovei rămâne dependentă de remitenţele emigranţilor şi sectorul agricol.

Pe primele trei locuri în topul mondial se află Hong Kong, Singapore şi Noua Zeelandă.

Comentarii