Ştiri

Sursa imaginii: Facebook / Cartoful Rîşcovean 2019

Postat de: Bogdan Nigai

Ştiri / Moldova 1 Promo

17 Oct. 2020 / 19:00

Rapsodia Satului: Festivalul Cartofului, la Râşcova

Satul Rîşcova din raionul Criuleni este cunoscut pentru cultivarea cartofilor. Nu în zadar pentru al treilea an consecutiv cartoful a fost vedeta unui festival la care zeci de producători au prezentat mai multe soiuri pe care le cultivă, iar musafirii evenimentului au putut să-şi facă şi plinul pentru iarnă, direct de la localnici, cu produse sută la sută ecologice. Mai multe despre festival, dar şi despre probleme agriultorilor care cultivă cartoful în ţara noastră, vedeţi duminică, la „Rapsodia Satului”.

În această ediţie, despre cultivarea cartofului şi provocările antreprenorilor care cresc cartofi vom discuta cu Petru Iliev, doctor habilitat, şeful Secţiei de ameliorare a producerii din cadrul Institutului de Horticultură şi Tehnologii Alimentare.

Anul 2020 este considerat drept anul supravieţuirii pentru fermierii locali. Agricultorii s-au confruntat cu o serie de probleme din cauza condiţiilor meteorologice nefaste, îngheţurile târzii din iarnă, seceta pronunţată, dar şi criza pandemică. Organizarea târgurilor înseamnă o rază de speranţă pentru majoritatea producătorilor locali, iar moldovenii sunt îndemnaţi să susţină micile afaceri. De Hramul Chişinăului, orăşenii au avut posibilitate să savureze produsele autohtone expuse la târgul cu produse locale. Ciocolate, fructe proaspete şi uscate, biscuiţi, ceaiuri, brânzeturi aduse de micii producători au încântat cumpărătorii. Puteţi urmări un reportaj de la târgul de produse locale, duminică, la „Rapsodia Satului”.

Vrem noi sau nu, dar sportul ar trebui să fie o activitate inevitabilă în viaţa noastră, indiferent de domeniul de activitate sau mediul de trai. Un exemplu demn de urmat l-am identificat în satul Bravicea din raionul Calarasi, unde localnicii, de la mic la mare, merg la sala de fitness dotată cu aparate moderne. Detalii vedeţi la Moldova 1.

Treptat ne întoarcem la origini, iar noi vrem să vă convingem de acest lucru. Ţoalele din pânză reciclată, cu motive tradiţionale de pe vremea bunicilor, confecţionate de meşteriţa Parascovia Cotoman din satul Ermoclia, raionul Ştefan Vodă, au ajuns să înfrumuseţeze atât locuinţele moldovenilor din ţară, cât şi de peste hotare. 

Urmăriţi „Rapsodia satului”, realizatoarea căreia este Natalia Iacovlev-Palii, iar producătoare - Adela Ouş, duminică, 18 octombrie, cu începere de la 14:00, la Moldova 1 şi online pe trm.md.

Comentarii