Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Politic

16 Sep. 2019 / 15:00

Parlamentul a operat modificări în Legea Procuraturii

Legea cu privire la Procuratură a fost modificată. Proiectul propus de Ministerul Justiţiei a fost susţinut de deputaţii din majoritatea parlamentară în prima lectură. Modificările prevăd perfecţionarea mecanismului de alegere a procurorului general prin crearea unei comisii de preselecţie a candidaţilor. Proiectul a fost criticat de deputaţii din opoziţie.

„Reforma justiţiei a fost punctată de câteva ori drept domeniul cel mai important pentru asigurarea unei dezvoltări economice durabile ale ţării noastre, asigurarea prosperităţii cetăţenilor şi totodată evitării exodului masiv al acestora. Totodată, anume la acest capitol Moldova are şi cele mai mari restanţe. Nivelul încrederii în domeniul justiţie este alarmant de jos. Nu avem altă soluţie decât să reconstruim justiţia şi să restabilim încrederea cetăţenilor în actul de justiţie. Astfel, asigurând că nici o persoană nevinovată nu va fi trasă la răspundere, iar cei ce au comis abuzuri vor răspunde conform legii”, a declarat ministra Justiţiei, Olesea Stamate.

Modificările se referă la mecanismul de alegere a candidatului, instituirea unei Comisii care va face preselecţia candidaţilor. Comisia va fi creată de Ministerul Justiţiei. Din componenţa acesteia vor face parte ministrul Justiţiei, un fost procuror cu experienţă, experţi, reprezentanţi ai societăţii civile, unul din experţi va fi desemnat de preşedintele Parlamentului. Comisia va fi asistată de un psiholog.

Olesea Stamate a spus că această comisie va desfăşura un concurs public în care va selecta cel puţin doi candidaţi pe care îi va propune Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Ministra Justiţiei a dat asigurări că noile prevederi în nici un caz nu vor afecta independenţa Procuraturii Generale.

Proiectul prevede şi modificare criteriilor înaintate către candidaţi în scopul extinderii spectrului de candidaţi cu menţinerea rigorii profesionalismului. Astfel, la concurs, pe lângă procurori şi judecători, vor putea participa avocaţii şi ofiţerii de urmărire penală.

Deputaţii din opoziţie au criticat aceste modificări, subliniind că noile prevederi vor submina independenţa Procuraturii Generale. Deputaţii democraţi au insistat pe expertizarea acei legi.

„Tot ce se produce prin această lege este o antireforma, este o lege anticonstituţională şi PDM va contesta această lege la Curtea Constituţională. Această lege reduce din independenţa Procuraturii, să taie din competenţele Consiliului Superior al Procurorilor. De ce nu lăsaţi ca acest proces să deruleze normal şi să fie independentă această instituţie? Mutaţi filtrul la Ministerul Justiţiei, unde este separarea puterilor in stat?”, a spus deputatul PDM, Vladimir Cebotari.

Fracţiunea Partidului Politic „Şor” a solicitat amânarea examinării acestui subiect, motivându-şi cerinţa prin faptul că astăzi au înregistrat un proiect  de modificare a Legii Procuraturii, care prevede alegerea procurorului general cu votul cetăţenilor prin referendum.

„Noi considerăm că procurorul general trebuie să fie ales de către cetăţeni într-un scrutin liber. Numai aşa, procurorul general se va bucura de încrederea oamenilor. Controlul direct al cetăţenilor asupra procurorului este unica garanţie ca procuratura să nu devină un instrument politic”, a declarat deputatul Partidului Şor Denis Ulanov, citat de Mesager.

În susţinerea proiectului de lege propus de Ministerul Justiţiei s-au declarat deputaţii din coaliţia PSRM – ACUM.

„Atât timp cât va domni corupţia suntem condamnaţi la sărăcie. De Procuratura Generală depinde dacă oamenilor li se va face dreptate, misiunea noastră este să creăm un mecanism de selecţie care să asigure că viitorul procuror este o persoană integră. Justiţia moldovenească nu este oarbă, ea  este mută şi selectivă, nu are caracter şi nici demnitate. Sistemul sub presiunea fostei guvernări s-a prăbuşit mai jos. Procurorul a intentat dosare politice, a fost unealta care a capturat statul de către un singur individ. Prin votarea acestei legi astăzi facem un prim pas spre o justiţie independentă. Nu avem dreptul să greşim. Ca prin minune Republicii Moldova i-a fost oferită o a doua şansă şi noi vom face tot posibilul ca să nu o ratăm”, a declarat Dan Perciun, deputat PAS.

„Aşa cum merge astăzi sistemul Procuraturii, aşa cum merge astăzi în Consiliul Superior al Procurilor, nu mai poate fi. Susţinem întru totul comisia de evaluare a activităţii procurorilor, în primul rând, a conducătorilor diferitor procuraturi, inclusiv a celor specializate”, a declarat Vlad Batrîncea, deputat PSRM, citat de Mesager.

„Am sentimentul că trăim într-un stat al absurdului. S-au furat miliarde de dolari şi culmea ipocriziei banii furaţi 25 de miliarde de lei au fost puşi ca datorie pe umerii cetăţenilor de fosta guvernare. Împreună cu colegii am venit în politică şi în Parlament pentru a face dreptate în urma tuturor crimelor săvârşite sub ochii şi sub complicitatea factorilor de influenţă din guvernarea trecută”, a declarat Dinu Plângău, deputat PPDA.

„Comisia Juridică, Numiri şi Imunităţi, cu votul majorităţii membrilor săi, şase voturi pro şi un vot împotrivă, propune proiectul de lege Nr. 193 din 13 septembrie pentru examinare şi adoptare în prima lectură în cadrul şedinţei plenare a Parlamentului”, a declarat Sergiu Litvinenco, preşedintele Comisiei Juridice, citat de Mesager.

Potrivit documentului, pentru funcţia de procuror general pot candida persoane care au activat cinci ani în calitate de procuror sau judecător, sau opt ani în cea de avocat sau ofiţer de urmărire penală.

Din comisia de preselectare vor face parte, ministrul Justiţiei, un fost procuror sau judecător cu o experienţă de cel puţin 10 ani, un expert internaţional şi unul naţional, un reprezentant al societăţii civile, iar un membru va fi desemnat de către preşedintele Parlamentului.

Noua lege prevede instituirea unei comisii de evaluare a procurorului general în cadrul Ministerului Justiţiei. Aceasta va putea cere demiterea procurorului în cazul unor încălcări, relatează Mesager.

Comentarii