News

photo source:

Posted by: Ana Stegarescu

News / Moldova 1 Promo

23 Feb. 2024 / 15:23

Spectacolul „Să le spunem pe nume” - un act de solidaritate cu poporul ucrainean şi cu artiştii din Ucraina în direct la Moldova 2

În contextul marcării celor 2 ani de la declanşarea războiului în Ucraina de către invazia rusă, sâmbătă, 24 februarie, începând cu ora 20:30 puteţi urmări la Moldova 2 spectacolul „Să le spunem pe nume” - un act de solidaritate cu poporul ucrainean şi cu artiştii din Ucraina.

Spectacolul aduce telespectatorilor scene uimitoare a războiului din ţara vecină, care a luat o turnură bruscă în zorii zilei de 24 februarie 2022.

Producţia televizată se bazează pe textele scrise a şase dramaturgi ucraineni:

Eram pregătită pentru sunetul cuielor bătute în sicriu. Nu eram însă pregătită pentru sunetul rachetelor care au început să zboare deasupra Kievului, la ora cinci dimineaţa, pe 24 februarie.

Matvei, fiul meu cel mare, m-a sunat de mai multe ori şi mi-a dat sfaturi utile: „Mamă, pune într-un rucsac toate obiectele de valoare, actele, banii, şi ia-l cu tine peste tot. Dacă pleci de acasă fără rucsac şi casa e bombardată, rămâi fără acte.”

Războiul îşi pune amprenta pe feţele oamenilor. Aceeaşi amprentă. Ne puteţi număra după cearcănele de sub ochi.”

O să vin la voi pe tanc, zice unchiul meu de la Moscova, sunteţi fascişti şi nazişti. Trebuie să fiţi dezarmaţi. Da, dragă unchiule Saşa, femeile din maternitatea din Mariupol cu bebeluşii lor, ei sunt cei mai mari duşmani ai voştri. Aţi distrus centrul fascismului şi nazismului din ţara noastră.

Cum se face că în Rusia, în Belarus, dar şi în unele ţări occidentale, a spune lucrurilor pe nume a devenit un act de eroism civic? De unde vine această rată de schimb a adevărului atât de exagerată?”

Apocalipsa continuă. Apocalipsa e permanentă. Apocalipsa e acum. Azi. Deja.”

Pentru că spectacolul are la bază un eveniment istoric încă în derulare, acesta reprezintă un îndemn către public, de a auzi ecoul istoriei de ieri şi mai ales de a manifesta determinare pentru făurirea destinului de mâine.

Nu rataţi,  sâmbătă, începând cu ora 20:30, va fi transmis live şi pe Moldova 1 sau online pe Moldova 2.md.

Show Comments