Elena Chirilov le povesteşte în fiecare zi radioascultătorilor la rubrica „Calendarul Zilei” despre cele mai importante evenimente care au făcut istorie. Din anul 2006, Elena realizează emisiunea muzicală „Rock Cancelaria”. „Aici Chişinău, Radio Moldova. Este ora… Cu această frază mi-am început activitatea la Radio Moldova, în iarna anului 2005. Primul buletin de ştiri pe care l-am prezentat, acele cinci minute de emisie în direct, au fost pline de emoţie, tremurici, adrenalină… Deşi sunt momente dificile, mai ales trezirile la oa 04.00 dimineaţa, totuşi zic cu fermitate că ador această meserie, iar în faţa microfonului mă simt ca peştele în apă”, mărturiseşte Elena Chirilov.
Natalia Spânu
Radiojurnal
A venit la Radio Moldova acum opt ani, dintr-o întâmplare. Microfonul şi emoţiile trăite în emisie directă au făcut-o să rămână aici până în prezent. Ea spune că la radio contează vocea şi mai puţin cum arăţi sau cum te îmbraci, or ascultătorul te apreciază după felul cum vorbeşti. Asta îi dă libertatea să fie ea însăşi, fără să conteze detaliile. Natalia spune că ştirile sunt domeniul care o reprezintă cel mai bine. Nu-şi imaginează viaţa fără Radio, dar dacă ar decide să facă altceva, Radio Moldova va rămâne pentru ea prima dragoste.
Anna Ciuhnenco
Radiojurnal
Anna Ciuhnenco a venit la Radio Moldova în anul 2011. Îşi începuse activitatea în calitate de corespondent, ulterior a început să prezinte ştirile de limbă rusă. „Mă duc la lucru ca la sărbătoare. Totdeauna sunt la curent cu informaţiile de ultimă oră, muncesc într-un colectiv de profesionişti, oameni de valoare, iar cel mai important este că aduc la cunoştinţa oamenilor ultimele ştiri din ţară şi de peste hotare. Fiecare zi de lucru mă inspiră şi radioascultătorii mă încarcă cu energie”, mărturiseşte Anna Ciuhnenco.
Alexandr Petcov
Radiojurnal
Alexandr Petcov este vocea Radio Moldova în limba rusă. Crainicul îşi desfăşoară activitatea la postul naţional de radio timp de peste patru decenii. Alexandr Petcov recunoaşte că odată cu trecerea anilor s-au schimbat multe în viaţa lui, însă emoţiile pe care le are când intră în transmisiune directă au rămas aceleaşi. „Acum peste 40 de ani a răsunat primul reportaj făcut de mine. În această perioadă timpul mă bucura şi mă uimea cu noi descoperiri, îmi dăruia prieteni noi şi mă impunea să schimb de mai multe ori fotografia în paşaport. Ceea ce a rămas de neuitat este sentimentul de dăruire şi emoţiile ce apar de fiecare dată când în studio se aprinde în lumină roşie „emisie”şi eu spun pentru Dumneavoastră: Bună ziua, în studio - Alexandr Petcov!”.
Ludmila Alexei
Teatru la Microfon
Ludmila Alexei este redactor-coordonator al celei mai longevive emisiuni de la Radio Moldova – „Teatru la microfon”. Adaptează şi redactează texte, care îmbracă haina sonoră a unui spectacol radiofonic – genul de teatru îndrăgit de toţi ascultătorii Radio Moldova. A absolvit facultatea de litere a Universităţii Pedagogice „I.Creangă” din Chişinău. A locuit şase ani la Frankfurt-pe-Main şi Londra, descoperind oameni şi locuri ce i-au amplificat pasiunea pentru artă, teatru, film şi muzică.
Diana Palade
Album de familie
Diana Palade redactor-prezentator al emisunii „Universul Familiei”, realizatoarea rubricilor „Casa Mare” şi „Arta de a fi om”. „De şase ani vă aduc sfaturi utile, poveşti de familie, experienţe ce să vă ajute să vă conştientizaţi problemele. Iar de la conştientizare până la rezolvarea lor nu este decât un pas. Vă invit la „Universul familiei”, emisiunea ce aduc pace şi linişte în casele Dumneavoastră”.
Svetlana Sârbu
Album de familie
Svetlana Sîrbu este redactor-şef al redacţiei Cultură, prezentatoarea emisiunii „Album Duminical”. „Pe când eram elevă şi, mai apoi, studentă, ascultam emisiunile literar-artistice, ce mă inspirau si mă motivau să scriu şi eu, să fiu creativă. Visam cu ochii deschişi să le vorbesc oamenilor de la microfon, să fiu şi eu o „gazdă bună” precum cei pe care îi admiram. De 26 de ani sunt parte a echipei Radio Moldova şi mă simt împlinită şi fericită în lumea cuvintelor, a imaginaţiei, a spiritului - a tot ceea ce numim cultură”.
Victor Stahi
Radioabonamentul Prietenii Muzicii
Victor Stahi - autorul şi realizatorul Radioabonamentului „Prietenii muzicii”, emisiunii „O melodie pentru tine” de vineri, a Festivalului Internaţional de Muzică Clasică. Realizează emisiuni muzicale la Radio Moldova de pe când era student la Facultatea de Jurnalistică a Universităţii de Stat din Moldova. Unul dintre scopurile sale este promovarea valorilor naţionale, valorilor autentice din tezaurul muzical universal: muzica uşoară, populară, simfonică, de operă, de cameră.
Larisa Verdeş
Documentar
Larisa Verdeş este cea care vă aşteaptă în fiecare zi, de luni până vineri, la „Casa Radio” cu informaţie inedită şi muzică de calitate. „Radioul este o lume întreagă la...urechile tale! Un teatru al minţii, o artă a clipelor cu ecou larg în inimi! M-a învins cuvântul cald, rostit cu bunăvoinţă şi, mai ales, cu discreţie, la radio”, spune ea.
Daniela Gherman
Zi de zi
Tânără, binevoitoare, ambiţioasă şi muncitoare - aşa este Daniela Gherman, una dintre realizatoarele emisiunii „Casa Radio”. Ea afirmă că îi place munca pe care o face şi planurile ei de viitor ţin doar de activitatea la Radioul Naţional. Aici se regăseşte şi aici este familia ei. „Îmi place să transmit culoare, imagine, mesaj şi toate prin cuvânt. Anume radioul îmi oferă această posibilitate. A fost un vis din copilărie, dar pe măsură ce se adunau anii, acest vis rămânea în umbră, deoarece am fost tentată de medicină, apoi de actorie, dar într-un final am revenit la dorinţa pe care o aveam de mică. Aşa am ajuns să fac jurnalism”.
Vladimir Javgureanu
Sfaturi pentru agricultori
În fiece dimineaţă Vladimir Javgureanu vă invită să audiaţi emisiunea „Ţară de la Ţară”. „Un post de radio înseamnă foarte multă pasiune, seriozitate, emisiuni şi informaţii de interes public, dar şi adrenalină, adică muzică bună, să-i faci pe ascultători să stea pe frecvenţă, să-i simţi, să le cunoşti preferinţele”.
Alina Chiriac-Ivaşcu
Radiomatinal de Weekend
Înainte de a veni la Radio Moldova a ascultat postul naţional de radio o vară întreagă, de dimineaţă până seara, pentru a înţelege cât se poate mai bine meseria de jurnalist. Îşi dorea să guste din această meserie, să se perfecţioneze la microfon, iar după asta să treacă podul, la Moldova 1. Dar n-a fost să fie, pentru că radioul a cucerit-o din prima. Aşa se face că de 23 de ani, Alina Chiriac-Ivaşcu nu s-a mai despărţit de Radio Moldova. Chiar şi peste ani spune că nu s-a debarasat de emoţiile la microfon, iar asta pentru că, în opinia ei, că cel mai frumos lucru este atunci când te implici emoţional în ceea ce faci. „Cea mai mare satisfacţie în munca pe care o facem sunt acei oameni buni care te întâlnesc, de o cultură aleasă, scriitori, dar şi oameni simpli, care îţi spun că ţi-au ascultat emisiunea şi că le-a părut atât de interesantă”.
Tatiana Fişer
Spaţiul Public
Începând cu ora 10:15, de luni până vineri vă aşteaptă la „Spaţiul Public”, unde, împreună cu invitaţii emisiunii, dezbate problemele cetăţenilor. „Când apeşi pe butonul radioului, o faci, în primul rând, pentru a-ţi acoperi o nevoie, fie că este nevoia de relaxare, de informare, de alungare a singurătăţii sau toate acestea la un loc. Munca în radio este asemănătoare unei „afecţiuni cronice” de care te bucuri că ai descoperit-o la timp şi de care nu îţi doreşti să scapi”.
Maricica Munteanu
Radiojurnal
Inconfundabila voce a Maricicăi Munteanu răsună cu multă convingere când vine ora ştirilor la Radio Moldova. În calitate de crainică fusese selectată în urma unui riguros concurs de care îşi aduce aminte şi astăzi. „Ziua de 24 septembrie 1983 a fost una dintre cele mai minunate zile din viaţa mea. Atunci, după ce am susţinut cu succes un riguros concurs, am intrat pentru prima dată în biroul crainicilor, unde i-am cunoscut pe viitorii mei colegi,oameni de o vastă cultură, adevărate enciclopedii, în mijlocul cărora m-am format ca specialist în domeniu. Radio Moldova era pe atunci unicul post de radio si eu m-am considerat o norocoasă, fiind aleasă dintre cei mulţi care şi-ar fi dorit să fie crainic. Astăzi, deşi au trecut atâţia ani, sunt mândră că am susţinut acel examen decisiv pentru mine. Radio Moldova este o şcoală a inteligenţei emoţionale, şcoala, ce ne ajută să spunem cuvintele potrivite la locul potrivit, să fim creativi, să ne înţelegem pe noi înşine pentru a ne motiva decizii
Alexei Revenco
Vocea de aur a postului Radio Moldova
Alexei Revenco venise la Radio Moldova la vârsta de 20 de ani. Trecuse un concurs exigent pentru funcţia de crainic la postul naţional Radio. Aici şi-a început activitatea fiind în ultimul an de studii la Academia de Arte Frumoase. A prezentat emisiuni din diverse domenii, teatru la microfon, vocea lui Alexei Revenco devenind în timp inconfundabilă. În ultimii ani de viaţă Alexei Revenco a fost redactor prezentator în Departamentul Actualităţi Radio.
„Radio Moldova este zbuciumul tinereţii mele frumoase”, spunea Alexei Revenco.
Pentru munca prodigioasă întru promovarea valorilor naţionale, Alexei Revenco a fost distins cu Ordinul ,,Gloria Muncii” şi titlul onorific ,,Maestru în artă”.
Alexei Revenco s-a stins din viaţă pe 11 ianuarie 2021.
Vasile Mija
Zi de zi cu Radio Moldova
Principala caracteristică a profesiei este comunicarea cu ascultătorii numai cu ajutorul vocii. Trebuie să te intereseze tot ce se întâmplă în jurul tău, iar dacă ceva îţi atrage atenţia, să continui să cauţi. Am făcut tot ceea ce se putea face în radio. Am făcut reportaje pe teren, am făcut emisiuni din toată grila, de la matinale până la emisiuni de weekend, am făcut inclusiv emisiuni de „telefoane noaptea”. Toate mi-au plăcut. Acum sunt redactor şef la postul de radio. La radio totul se aude o singură dată şi se pierde. Trebuie să ai capacitatea pe de-o parte să-i spui omului în acel timp scurt, tot ce ai de spus şi pe de altă parte, să-l aduci acolo unde eşti tu. Pentru asta trebuie să ai har.
Nicu Ţurcanu
Vocea Radio Moldova
Într-o perioadă în care siguranţa ştirilor este întro continuă incertitudine, am ales Radio Moldova pentru că este prima sursă veridică de ştiri din ţară pe calea undelor herţiene şi pentru că am făcut parte din această mare comunitate a oamenilor care îşi fac meseria cu entuziasm şi profesionalism. Am onoarea şi responsabilitatea cuvântului rostit de la microfonul care a servit drept pistă de lansare pentru multe personalităţi distincte din ţara noastră, care au marcat cursul istoriei lingvistice, muzicale şi politice. Lăsând drum verde cunoaşterii valorilor şi tradiţiilor care ne reprezintă ca naţiune.
Ştirbu Gabriela
De la 11 la 13
Ţin să vă organizez o pauză de cafea atipică, tocmai de două ore, în care să substituiţi zahărul din cafea cu noutăţi savuroase din peisajul cultural de acasă şi din afară. Iar dacă ştirile se dovedesc a fi uşor amărui, atunci muzica este cea care ne îndulceşte starea. Meseria de jurnalist este construită pe emoţii, de aceea la finalul zilei de muncă simt nevoia de a da startul unei sesiuni de aprecieri. Feedbackul pozitiv din partea oamenilor reprezintă pentru mine acea forţă uriaşă care mă propulsează spre reuşită. Un singur gând bun îmi poate conecta sute de culori ale vocii.