Departamentul „TeleFilm-Chişinău” funcţionează ca o structură de producţie, fiind creat în baza Hotărârii Consiliului de Observatori nr. 55 din 03.07.2017.

Departamentul „TeleFilm-Chişinău” asigură realizarea de filme documentare: reportaje, eseuri, filme de artă şi etnografie, ştiinţifice, experimentale, etc. pentru difuzarea pe posturile publice de TV, pentru fondul TV, pentru beneficiarii interni şi externi, pentru participare la festivaluri de profil naţionale şi internaţionale, etc. „TeleFilm-Chişinău” are drept obiectiv şi promovarea talentelor cu vocaţie pentru filmul documentar prin acordarea posibilităţilor tehnice de realizare a filmelor. Creaţiile cinematografice sunt realizate de către o echipă de profesionişti, formaţi şi plăsmuiţi pe platourile de filmare ale televiziunii naţionale, ce îşi propune să dea un suflu nou creaţiilor „TeleFilm-Chişinău”.

Studioul  „Telefilm Chişinau”  a fost fondat în 1967. În cadrul studioului au fost realizate peste 300 de filme documentare. Unele au rezistat rigoriilor timpului, altele au rămas în arhivele cinematografiei naţionale drept nişte mostre de propagandă a unui regim totalitarist. După anul 1989 condiţiile economice nu au fost tocmai prielnice pentru dezvoltarea cinematografiei şi Compania „Teleradio Moldova” , nemaiavînd surse financiare, a renunţat la studioul „Telefilm Chişinău”.

După decenii de inactivitate studioul a fost redeschis în anul 2017 cu sprijinul CoE şi al UE prin intermediul proiectului „Promovarea libertăţii şi pluralismului mass-mediei în Republica Moldova”.

Regulamentul de funcţionare a studioului „TeleFilm-Chişinău”

Echipa TeleFilm Chişinău

Mircea SURDU

Director departament

A absolvit facultatea de jurnalism a Univesităţii de Stat din Moldova în 1985. De atunci şi până în prezent a activat în diferite funcţii în cadrul IPNA Compania „Teleradio Moldova”. A realizat mai multe documentare: „Apa noastră cea de toate zilele”, „9 zile şi nouă nopţi care au zguduit Răciula”, „Marica”, „Filmele Vladei”, „Moldovean ca mine nu-i”, iar in calitate de producător - „Legământ” şi „Teatrul Mare din Soroca”. Pentrul filmul „Urme poloneze” i s-a conferit insigna de onoare „Emerit pentru cultura poloneză”. Actualmente este directorul studioului „TeleFilm Chişinău”, redeschis cu sprijinul CoE şi al Uniunii Europene după câteva decenii de inactivitate

Leonid Melnic

Vicedirector, producător

A absolvit în anul 1991 Academia de teatru şi film „S.Rustaveli”, Tbilisi, Georgia, facultatea „Actor de teatru şi film”. După absolvire şi până în prezent a fost angajat în diferite funcţii în Compania „Teleradio Moldova”. A realizat nenumărate filme documentare în cadrul emisiunii „Focus”, unul dintre cele de mai success proiecte televizate naţionale. A realizat documentarele „Străini la ei acasă”, „Melania din butoi”, „Povestea cocostârcului în lacrimi”. Pentru documentartul „Urme poloneze” i s-a conferit insigna de onoare „Emerit pentru cultura poloneză”. Este Maestru în Arte

Diana DONICA

Regizor principal

A activat la televiziunea publică în perioada 1984-2012 în calitate de regizor artistic, iar din 2012 în calitate de regizor şef. A realizat emisiunile „Focus”, „Bună Seara” (talk show), emisiuni de divertisment „Tele Bingo Show”, campanii electorale televizate, telerevelioane, maratoane de caritate, transmisiuni din PMAN a sărbătorilor naţionale. A filmat şi a transmis, în direct, spectacole teatrale, concerte de muzică uşoară, muzică clasică, muzică populară şi rock. În perioada 2008-2017 a fost regizor artistic şi producatorul concursului „Eurovision”, etapa naţională. Din 2008-2011 a coordonat activitatea şi s-a produs în calitate de trainer în studioul televizat pentru tinerii „Abraziv”. În anul 2013 i s-a oferit titlul de Maestru în Arte. Din 2017 activează în calitate de regizor principal la studioul „TeleFilm Chişinău”

Eugen POPOVICI

redactor

A activat la televiziunea naţională în perioada 2011-2017, a fost producătorul emisiunilor „Soundcheck”, „Povestea Generaţiilor”. Actualmente este redactor la studioul de film documentar „TeleFilm Chişinău”.Cu primul film documentar pe care l-a realizat în 2011, „Împărăţia singurătăţii” a câştigat trofeul la categoria „Televiziuni locale” din cadrul Festivalului internaţional de film documentar „Cronograf”. Au urmat documentarele „Acasă în Marinfeld” (2014) şi „Teatrul mare din Soroca” ambele nominalizate la premiul mare la festivalul ADAMI MEDIA PRIZE

Ultimele Ştiri

Ecoul premierelor „Telefilm-Chişinău” (VIDEO)

Ştiri / Telefilm News

14 Iun. 2022 / 13:35

Ecoul premierelor „Telefilm-Chişinău” (VIDEO)

„TeleFilm-Chişinău” a lansat trei documentare de scurt metraj

Ştiri / Telefilm News

27 Mai 2022 / 15:54

„TeleFilm-Chişinău” a lansat trei documentare de scurt metraj

Filmul documentar „Googbye, Olegovici!”, proiectat la TEI (FOTO)

Ştiri / Telefilm News

10 Dec. 2021 / 17:02

Filmul documentar „Googbye, Olegovici!”, proiectat la TEI (FOTO)

Documentarul „Vocea Lilianei”, proiectat la Chişinău

Ştiri / Telefilm News

07 Dec. 2021 / 21:04

Documentarul „Vocea Lilianei”, proiectat la Chişinău

Vezi Arhiva

În curând

Moldovean ca mine nu-i

Portofoliu Video