Ştiri

Sursa imaginii: TeleFilm-Chişinău

Ştiri / Telefilm News

27 Mai 2022 / 15:54

„TeleFilm-Chişinău” a lansat trei documentare de scurt metraj

Problemele sociale de mare actualitate, abordate de tânăra generaţie în documentarele de scurt metraj au fost proiectate, în premieră, la Teatrul „Eugene Ionesco”. Producţiile cinematografice şi evenimentul cultural au fost realizate de echipa „TeleFilm-Chişinău” a Radioteleviziunii naţionale, cu sprijinul Consiliului Europei la Chişinău, relatează Moldova 1.

Victor Popovici este autorul şi protagonistul primului său film: „Cerul fără stele”.

„O istorie a unui tânăr. Sunt oameni, care au obstacole foarte multe în viaţă”, afirmă regizorul filmului, Victor Popovici. 

„Dizarmonica”, este întitulat debutul în cinematografie al tinerei regizoare, Jasmin Delev.

„Am abordat tema familiei contemporane, confruntările din interior. Lipsa de comunicare, mereu se simte diferenţa dintre generaţii şi această adaptare a părinţilor la copii şi a copiilor la părinţi este dificilă”, afirmă regizoarea filmului „Dizarmonica”, Jasmin Delev. 

Documentarul „Ograda casei mele” de Ana Gurdiş  readuce în atenţie istoria Victoriei Pruteanu, victimă a violenţei domestice. Cele trei documentare abordează probleme sociale.

„Sunt filme complicate care uneori, ne-am gândit că depăşesc experienţa vieţii lor, nişte filme, care, din punctul meu de vedere, ar trebui să dea de gândit privitorilor pentru că alături de noi, întotdeauna sunt nişte persoane cu mai multe probleme”, a menţionat directorul „TeleFilm-Chişinău”, Mircea Surdu.

„Cred că e important, din punct de vedere jurnalistic, să avem filme documentare pentru că documentarele sunt nişte reportaje prelungite, mai sofisticate de aceea importanţa lor este mare. Sunt sigur că la un moment dat vor fi programate în emisie şi la televiziunea naţională”, a afirmat directorul general al Companie „Teleradio-Moldova”, Vlad Ţurcanu.

Documentarele au fost realizate cu sprijinul Consiliului Europei la Chişinău, prin proiectul „Susţinerea pluralismului media şi a libertăţii de exprimare în Republica Moldova”.

„Cooperarea noastră cu „TeleFilm-Chişnău” va avea continuitate, misiunea noastră este să susţinem tinerii cineaşti, care au curajul să abordeze teme sociale actuale”, conchide şefa adjunctă a Oficiului Consiliului Europei la Chişinău, Giulia Re.
În ultimii 4 ani, „TeleFilm-Chişinau” a realizat 15 documentare, finanţate de Consiliul Europei. 

Comentarii