Ştiri

Sursa imaginii:

Ştiri / Telefilm News

25 Mai 2022 / 20:00

Telefilm-Chişinău invită la o seară de film - lansarea a trei documentare de scurt metraj

Echipa Telefilm-Chişinău, împreună cu Oficiul Consiliului Europei la Chişinău invită publicul cinefil la o seară de film. Vor fi lansate trei documentare de scurt metraj despre subiecte sociale şi de drepturile omului. Joi, 26 mai, la Teatrul Naţional „Eugene Ionesco”, vor fi proiectate filmele „Ograda casei mele”, „Dizarmonica” şi „Cerul fără stele”.

Primul scurt metraj, „Ograda casei mele” de Ana Gurdiş reflectă istoria Victoriei Pruteanu, o femeie de 28 de ani, care locuieşte într-un sat mic din Moldova. Ea a fost victima violenţei domestice timp de mai mulţi ani, iar în urma unui incident nefericit, a luat o viaţă în autoapărare.
„Ograda casei mele este un film care mi-a rupt sufletul la toate etapele realizării lui. Când eram în lockdown şi vedeam ştirile despre cum cresc cazurile de violenţă în familie nu îmi puteam imagina ce înseamnă să stai închisă în casă cu un agresor, să strigi după ajutor şi să nu fii auzită. Atunci priveam prin geam la blocul vecin şi vedeam ferestrele şi balcoanele oamenilor ca pe nişte ecrane de film. La un balcon, timp de 3 zile, nu a mai strâns nimeni hainele. După asta am făcut un film în cadrul facultăţii în care personajul era o femeie ce punea la uscat şi aduna rufe. Peste 1 an, în prima zi de filmare cu Victoria, ea tot a spălat şi a întins afară rufe. Nu ştiu de ce trebuie să vedeţi acest film, probabil pentru că este o poveste a unei femei de 30 de ani, care a trecut prin multe, a pierdut un copil, a fost bătută şi chinuită 7 ani de zile într-o căsătorie, a fost judecată, a fost izolată şi a rămas în suflet un copil”, a mărturisit regizoarea Ana Gurdiş.




Cel de-al doilea film, „DizarmoNICA” de Jasmin Delev, este un documentar despre confruntarea atât cu lumea exterioară, cât şi cu cea lăuntrică pe care o duce adolescentul de astăzi, în lipsa sprijinului primar al familiei.
„DizarmoNICA” este despre dizarmonia din viaţa Nicăi - o adolescentă de 15 ani, cu succese remarcabile în sfera muzicii. Nica trăieşte doar cu mama - persoană de care ascunde viaţa sa secretă. Criza adolescentină, amplificată de lipsa stabilităţii în familie, îi taie tinerei din aspiraţiile pentru o carieră şi viaţă, în general. Cele 23 de minute reprezintă o ocazie unică de a pătrunde în microcosmosul unei familii contemporane, care a avut curajul de a se expune lumii exterioare. Filmul de scurt metraj, în regia mea, cu imaginea semnată de Vadim Papuc, a fost realizat în cadrul workshop-ului „Planificarea şi realizarea filmelor documentare despre drepturile oamenilor şi problemele sociale”, alături de Irene Langemann, Leonid Melnic şi Mircea Surdu”, a spus autoarea documentarului, Jasmin Delev.




Iar în „Cerul fără stele” de Victor Popovici, autorul şi totodată protagonistul filmului reflectă povestea persoanelor cu probleme de vedere. Filmul se bazează pe povestea unui băiat de 12 ani, care îşi pierde treptat vederea şi îşi aminteşte ultima dată când a văzut stelele pe cer. 
„Eroul este un slab văzător, care mărturiseşte despre sine, despre obstacolele şi nedreptăţile de care se loveşte. Însă, în acelaşi timp, eroul nu este disperat, el mai are nădejde că viaţa este frumoasă. Se caută pe sine, şi locul său în lume. Sper că nu va fi un film trist sau de milă, ci va ridica interesul problemelor puţin discutate, dar care sunt în societate, şi trebuie să fie rezolvate”, a menţionat autorul filmului, Victor Popovici.



 

„Sunt nişte poveşti foarte importante pe care noi oamenii le întâlnim în fiecare zi şi societatea noastră este cam intolerantă la acest capitol de probleme. Sigur, suntem într-o societate săracă şi acolo unde este sărăcie e mai puţină atenţie pentru apropiatul tău şi niciodată nu ne dăm seamă că aceşti oameni au probleme mai mari. De aceea colegii mei mai tineri s-au axat pe astfel de probleme, teme care sunt în vizorul Consiliului Europei, Drepturile omului”, a declarat pentru Radio Moldova Mircea Surdu, directorul Departamentului TeleFilm-Chişinău.

În perioada 6-10 septembrie, 2021, În cadrul proiectului Consiliului Europei la Chişinău „Promovarea standardelor europene în reglementarea domeniului audiovizualului din Republica Moldova”, în cooperare cu „Telefilm-Chişinău” a fost organizat un curs de formare de cinci zile pentru regizori şi cineaşti interesaţi de bune practici europene la producerea documentarelor de scurt metraj despre drepturile omului.


Cursul de formare a fost condus de consultantul internaţional şi regizoarea de film, Irene Langemann, împreună cu experţii de la Telefilm-Chişinău.

Trainingul a culminat cu o prezentare finală a proiectelor de documentare de scurt metraj, în care participanţii şi-au prezentat scenariile finale. Din cele cinci scenarii de documentare prezentate despre drepturile omului, un juriu format din experţi în film şi reprezentanţi ai Consiliului Europei a selectat trei idei care au fost dezvoltate cu sprijinul Consiliului Europei până la finalul anului 2021.

Lansarea celor trei documentare: „Ograda casei mele”, „Dizarmonica” şi „Cerul fără stele” va avea loc joi, 26 mai, la Teatrul Naţional „Eugene Ionesco”, cu începere de la ora 18:30. Intrarea este liberă.

Comentarii