Ştiri

Sursa imaginii:

Ştiri / Telefilm News

23 Iul. 2022 / 17:50

Telefilm Chişinău lansează filmul documentar „Zbor”, în regia lui Eugeniu Popovici (VIDEO)

„Zbor”, filmul documentar despre maestrul Vladimir Beşleaga, va fi lansat în premieră luni, 25 iulie, în ziua când scriitorul împlineşte 91 de ani. Pelicula realizată în cadrul studioului Telefilm Chişinău va fi ecranizată la Teatrul Naţional „Eugene Ionesco”.

„„Zbor” este un film despre o personalitate monumentală pentru cultura noastră, Vladimir Beşleaga. Am încercat să arătăm o parte din viaţa scriitorului. Este un film la care am lucrat, împreuna cu echipa, de mai mult timp şi pentru noi a fost o provocare. Am încercat sa mergem mai departe de un film documentar. Am îmbinat documentarul cu reconstituiri şi animaţii”, a spus regizorul filmului, Eugeniu Popovici. 

La 25 iulie 1931, la Mălăieşti, raionul Grigoriopol din Republica Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească din componenţa RSS Ucraineană, se naşte din iubirea lui Vasile şi Eugenia Beşleagă primul şi singurul lor copil. Vasile Beşleagă, care făcea munci în satul de colonişti germani Kassil, era încântat de gospodăriile coloniştilor, din acest motiv copilul a fost numit nemţeşte Adolf.

Peste câţiva ani, când bunica şi mama l-au botezat într-ascuns, preotul ortodox rus din sat a zis că nu botează cu numele catolic Adolf. Şi atunci a fost botezat cu numele Vladimir, numele preotului.

În 1955 a absolvit Universitatea de Stat din Moldova. Şi-a început activitatea ca publicist colaborând la revistele „Chipăruş”, „Cultura Moldovei”, „Tinerimea Moldovei”. În 1991 a fost distins cu titlul onorific „Scriitor al Poporului”, iar 1996 cu „Ordinul Republicii”, returnat, în 2003, în semn de protest pentru decorarea cu acest ordin a fostului lider comunist Ivan Bodiul. În 2004 i s-a acordat Premiul de Excelenţă al Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru întreaga operă literară şi publicistică şi în 2012 – titlul „Doctor Honoris Causa” al Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălţi.

Premiera filmului „Zbor” va avea loc luni, 25 iulie, la Teatrul Naţional „Eugene Ionesco”, începând cu ora 18:30.

Comentarii