Ştiri

Sursa imaginii: facebook.com/Liliana Mării

Ştiri / Telefilm News

18 Iul. 2022 / 13:41

Caravana filmelor documentare organizată de Telefilm-Chişinău a ajuns la final

Caravana filmelor documentare despre drepturile omului organizată de Telefilm-Chişinău, în parteneriat cu Consiliul Europei a ajuns la final! Evenimentul a culminat în comuna Sărăţica Nouă, raionul Leova, baştina protagonistei documentarului de lung metraj „Vocea Lilianei”, relatează Moldova 1.


Pelicula a adus în atenţia spectatorilor experienţa de viaţă a unei femei de statură mică, care a înfruntat cu mult curaj prejudecăţile, durerile şi a reuşit să se afirme, să devină un exemplu pentru mulţi oameni.

Cu pâine şi sare, aşa a fost întâmpinată la Sărăţica Nouă echipa Telefilm -Chişinău şi protagonista documentarului: Liliana Marii. Fosta educatoare a Lilianei povesteşte cu mândrie despre ea.

„Aici avea 4 ani, cuminte şi micuţă, dar ea s-a luat singura în mâini şi acum cred că vrea să ajute şi pe alţii”, a spus educatoarea Elizaveta Popa.
„Când vin în sat am emoţii. Acum am emoţii mai mari Telefilm-Chişinău a venit să arate filmul despre mine, filmul acesta motivează oamenii eu merg înainte, nu arăt că am dificultăţi sau neajunsuri", a relatat Liliana Marii.

Consătenii Lilianei au privit cu interes documentarul, au descoperit o istorie de viaţă motivaţională. În final şi-au împărtăşit impresiile.

„M-a frapat foarte mult faptul că dumneavoastră în film aţi urmărit pas cu pas momente din viaţa Lilianei".
„A adus mesajul ca orice om, indiferent de dizabilitate poate reuşi pe toate dacă le doreşte”, a menţionat directorul gimnaziului Sărăţica Nouă, Aliona Carafizi.
„Este un eveniment Liliana din 2011 ne-a mai ajutat copiii de la şcoală, de la grădiniţă", a declarat primarul Mihai Raievschi.
„Când o vezi pe Liliana care face atât de multe lucruri, este foarte greu să găseşti scuze pentru tine ca să nu faci ceva sau să nu-ţi realizezi visul”, a precizat regizorul filmului, Roman Gaţcan.

Mama Lilianei consideră oportună realizarea acestei pelicule.

„Pentru toată societatea acest film e bun fiindcă s-a rupt o perdică şi s-a deschis ochii spre viitor mai bine fiindcă societatea noastră, într-adevăr, nu-i pregătită pentru a-i lua in seama pe toţi copii cu handicap. Majoritatea mintal sunt sănătoşi dar când se uită că fizic nu-s prea sănătoşi cam îi lasă la o parte şi acesta e un lucru dureros”, a conchis Vasilisa Mării.

Cele şase seri de film documentar pentru drepturile omului au fost un succes susţine directorul Telefilm Chişinău, Mircea Surdu.

„O săptămâna fantastică când Telefilm-Chişinău împreuna cu Consiliul Europei a putut să se conecteze la talpa ţării, am mers prin satele şi raioanele republicii, am reuşit să aducem filmele documentare la baştina eroilor, acolo unde s-au făcut ele”, a remarcat Mircea Surdu.

Proiecţia documentarelor pentru drepturile omului a avut loc în contextul săptămânii Consiliului Europei în Republica Moldova.

Comentarii