Ştiri

Sursa imaginii: TeleFilm-Chişinău

Ştiri / Telefilm News

05 Iul. 2022 / 12:15

„Telefilm-Chişinău” pleacă în caravană prin localităţile Republicii Moldova

Documentarele turnate la studioul „TeleFilm-Chişinău” vor fi arătate în mai multe localităţi din Republica Moldova. Caravana filmului documentar despre drepturile omului va avea loc şi în acest an cu începere din 11 iulie. Anunţul a fost făcut de Mircea Surdu, directorul studioului, la emisiunea „Spaţiul public” de la Radio Moldova.

Carvana va pleca de la Instituţia Publică Compania „Teleradio-Moldova” şi primul popas îl va face în satul Crăsnăşeni din raionul Teleneşti, unde vor fi proiectate două documentare.

„Ograda casei mele” de Ana Gurdiş redă povestea răsunătoare a Victoriei Pruteanu, mama a cinci copii, victima violenţei domestice, care şi-a omorât soţul pentru a se apăra pe ea şi pe copiii ei.

Ana Gurdis: „E o poveste reală. Filmul nu este despre omor ci este despre o femeie puternică care a trecut prin multe greutăţi, a cerut ajutor şi nu i s-a oferit. E un portret în care se vor regăsi multe femei din Republica Moldova. Filmul este un instrument al arteri prin care poţi învăţa multe lucruri. Poate că şi eroina s-a văzut în acest film şi asta o va ajuta să îşi schimbe nişte puncta de vedere”.

Cel de-al doilea film proiectat la Crăsnăşeni este „Disarmonica” în regia Jasminei Delev.

Jasmina Delev: „Este istoria unei tinere de 15 ani. Filmul e unic, am pătruns in interiorul unei familii contemporane care nu se expune atenţiei publice. În perioada adolescentină Nica se pierde, trece prin criză, se lasă tentată de unele atracţii nesănătoase. Filmul are o structură dublă: viziunea copilului şi cea a părintelui”.

„Vocea Lilianei” de Roman Gaţcan este filmul care va fi arătat în Penitenciarul nr.7 pentru femei din satul Rusca. La eveniment va fi prezentă şi eroina filmului care va discuta cu publicul. Regizorul explică de ce anume acest film va fi pus în atenţia femeilor deţinute.

Roman Gaţcan: „Din cauza că Liliana este o femeie puternică şi care motivează si inspira, este un exemplu bun care trebuie arătat. Liliana este o personalitate activă, inconjurată de oameni, fire sociabilă, empatică. Ea are un mic neajuns - este mai mică de statură decât restul oamenilor”.

Documentarul „Teatrul Mare din Soroca” de Eugeniu Popovici va fi proiectat pe 15 iulie la Staţiunea balneară „Nufărul alb” din municipiul Cahul.

Eugeniu Popovici: „ Un film despre comunitatea de romi din Soroca. Ca bază e replica Teatrului Mare din Moscova, că viaţa lor, a romilor, este ca o piesă de teatru - foarte activi, gălăgioşi. Am incercat să mergem după cortină”.

„Un documentar intră acolo unde nu se permite”, a deschis paranteza Mircea Surdu, care a ţinut să menţioneze că în acest an caravana vine şi cu producţii, ce vor emana revelaţii. Eugeniu Popovici va pune în atenţia publicului documentarul „Zbor” despre scriitorul Vladimir Beşleagă.

Vor mai fi proiectate şi alte documentare precum „Cerul fără stele”, „Eva noastră”, filme concepute în atelierul „Telefilm-Chişinău”, unde tinerii regizori şi-au dezvoltat măiestria ghidaţi de regizoarea Irene Langemann.

„Mergem cu această caravană şi de pe acum presimt bucuria întâlnirii cu publicul. Pentru un realizator de film documentar nu este nimic mai important decât o sală vie”, şi-a împărtăşit emoţiile dinaintea evenimentului Mircea Surdu, directorul studioului.

Caravana filmului documentar se va desfăşura cu sprijinul Consiliului Europei.

Comentarii