Ştiri

Sursa imaginii:

Ştiri / Telefilm News

07 Noi. 2022 / 14:55

Documentarul „Zbor”, dedicat maestrului Vladimir Beşleagă, proiectat la Sipoteni

După premiera de la Chişinău a documentarului „Zbor” realizat de TeleFilm-Chişinău, filmul a fost proiectat şi la Sipoteni, raionul Călăraşi, acolo unde au fost filmate o parte din scene. Oamenii din localitate s-au bucurat să-l revadă pe protagonistul documentarului, Vladimir Beşleagă, scrie Moldova 1.

„La rugămintea colaboratorilor de la TeleFilm a fost selectată această locaţie pentru a fi filmată această scenă. Pentru sipoteneni chiar a fost o onoare acest eveniment şi, mai mult ca atât, că l-am avut ca oaspete şi ca erou principal pe domnul Beşleagă”, a declarat primarul satului Sipoteni, Vasile Raţă.

„Am participat la filmări, în scenele de masă şi la gara Bahmut când domnul Beşleagă pleca la învăţătură. Aşa frumos noi l-am petrecut”.

„ - Am participat la filmări. - Aţi jucat Hora Unirii? - N-am jucat, am cântat! Eu conduc orchestra”.

„Este foarte importantă întâlnirea scriitorilor cu satul, fiindcă fiind elevă am învăţat  „Zbor frânt” de domnul Beşleagă şi sunt foarte fericită că anume satul meu natal a fost ales să se filmeze filmul aproape cu acelaşi titlu - „Zbor””, au declarat localnicii.

„Avem aşa o practică să mergem cu filmele acolo unde am realizat filmele. Încercăm să ajungem la oameni din regiuni pentru că Chişinăul e destul de alintat în evenimente culturale. În felul acesta mai vedem publicul”, a declarat regizorul filmului „Zbor”, Eugeniu Popovici.

Vladimir Beşleagă şi-a exprimat recunoştinţa pentru sipoteneni, dar mai ales, pentru realizatorii documentarului. 

„Viaţa omului e trecătoare, cum zice cântecul: Aşa-i viaţa omului, astăzi este mâine nu-i” şi dacă pleacă omul rămâne acest documentar care vorbeşte despre destinul nostru în istorie”, a menţionat scriitorul Vladimir Beşleaga.

„Zburăm peste două săptămâni la un festival de film documentar la Roma. Sunt Zilele TeleFilm-Chişinău la Roma. Secţiunea noastră se numeşte „Veniţi din Basarabia”. Arătăm cinci filme documentare acolo şi sperăm să avem un public bun”, a declarat directorul TeleFilm Chişinău, Mircea Surdu.

Documentarul „Zbor” a fost realizat cu suportul financiar al Centrului Naţional al Cinematografiei din Republica Moldova.

Comentarii