Ştiri

Sursa imaginii: captură video

Postat de: trm.md

Ştiri / Politic

17 Ian. 2020 / 17:25

PPPDA solicită ministrului de Interne un raport privind situaţia criminogenă

Au anunţat cod roşu de criminalitate. Deputaţii Platformei Demnitate şi Adevăr spun că situaţia infracţională din ţara noastră a degradat din anul 2010 şi până în prezent . Aceştia cer ministrului de interne Pavel Voicu să prezinte un raport cu privire la situaţia infracţională, dar şi o strategie care ar contribui la reducerea numărului de crime. În acelaşi timp, autorităţile, la rândul lor, au declarat problema ca fiind una prioritară. Astfel, subiectul va fi pe ordinea de zi a Consiliului de Securitate convocat de preşedintele ţării, iar până în data de 15 februarie Guvernul va elabora un concept pentru consolidarea instituţiei poliţistului de sector, relatează Mesager.

„Acest an, 2020, a debutat cu foarte multe crime dubioase care s-au produs pe teritoriul R. Moldovei. Dacă urmărim titlurile presei, pur şi simplu avem impresia că nu locuim în R. Moldova, dar undeva în vestul sălbatic din secolul 18 sau 19. Avem statistica începând cu anii 1995- 2019 şi trebuie să spunem că pe parcursul acestor ani, până în 2010 în fiecare an mureau în accidente rutiere pentru 500 de persoane. După 2010 lucrurile un pic s-au schimbat. Acum practic avem 290 de persoane care ,mor în fiecare an”, a declarat deputatul PPDA, Vasile Năstase.

Situaţia criminogenă va fi discutată săptămâna viitoare la Consiliul Suprem de Securitate.

„Eu personal voi ţine la control ca cei care au încălcat legea, care au ucis oameni să facă puşcărie. În acest sens am avut o discuţie foarte serioasă săptămâna aceasta cu ministrul de Interne, ar fi logic să zboare capul la unii de acolo. Asta e un fel de profilactică, poliţiştii care nu fac treabă să fie scoşi din funcţie. Cu ministru de Interne am vorbit, situaţia este la control. Săptămâna viitoare pe 21 ianuarie avem Consiliul Suprem de Securitate şi eu am insistat ca acest subiect să fie inclus în ordinea de zi”, a menţionat preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

La şedinţa de miercuri a Guvernului, premierul Ion Chicu a cerut ministrului de Interne elaborarea până în data de 15 februarie a unor propuneri pentru consolidarea instituţiei poliţistului de sector.

Amintim că, acum o săptămână, ministrul Pavel Voicu a prezentat statistica crimelor raportate în primele nouă zile ale noului an. Datele arată că numărul de infracţiuni este, în general, în scădere, în schimb se atestă o creştere a crimelor grave.

Comentarii