Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Bogdan Nigai

Ştiri / Descoperă Moldova

07 Dec. 2021 / 14:45

Descoperă rezervaţia naturală Pădurea Domnească

Rezervaţia Pădurea Domnească reprezintă un masiv forestier unic, aflat în valea Prutului de Mijloc. Pe locul acestui masiv forestier a fost creată şi prima arie protejată din spaţiul românesc. Pe teritoriul Republicii Moldova, doar aici putem găsi arbori seculari ce mărturisesc istoria naturii acestui meleag şi faima de odinioară a pădurilor noastre. Iar cireaşa de pe tort a rezervaţiei este zimbrăria, pe care vă invităm să o descoperiţi.

Punctul de început al acestei călătorii este oraşul Chişinău. Drumul până la destinaţie adună 156 de kilometri şi două ore jumătate, deci trebuie să vă echipaţi cu răbdare, apă, ceai şi vă recomandăm să luaţi pastile pentru rău de drum. Ne-am deplasat cu maşina, iar prima oprire am făcut-o chiar la zimbrărie. 


Costul de intrare pentru adulţi este de 50 de lei, iar pentru copii 30 lei. Chiar de după poartă ne-a întâmpinat cel mai chipeş dintre gazde. 



Zimbrăria aceasta a fost înfiinţată în anul 2005, atunci când au fost aduşi din Polonia trei reprezentanţi ai zimbrului european.
 „Toate aceste exemplare de zimbru, fiind rude între ele nu puteau să se înmulţească, iată de ce noi am venit în faţa UNESCO cu propunerea de a crea o pepinieră aici, pentru a crea acest puiet care reprezintă un fond genetic deosebit, am mers  în Polonia unde am obţinut un pui de zimbru din sud şi doi de la nordul Poloniei”, a spus fostul director al rezervaţiei, ecologistul Valeriu Ţarigradschi.
Astăzi, în zimbrăria din Pădurea Domnească sunt patru zimbri născuţi în Republica Moldova, fiind crescuţi în captivitate, în condiţii noi ei reprezintă un fond de aur pentru turma de zimbri din Europa. Zimbrul adult ajunge şi până la trei metri, iar greutatea atinge o tonă, este considerat cel mai greu mamifer terestru sălbatic. 
Aceste animale se impun şi se fac simţite prezenţa lor. Doar sunetul scos în urma expiraţiei fac să te ia fiorii, dar sunt blânde şi uneori haioase. 








De asemenea, aici puteţi vedea măgari, cai, căprioare, dar şi diferite specii de păsări. 





Pe teritoriul pepinierei vizitatorii pot admira mai multe sculpturi din lemn, printre care şi un zimbru cu o înălţime de cinci metri, din lemn, realizat de sculptorul Alexei Vidraşco. Acest gigant, după cum puteţi vedea s-a „împrietenit” cu lupul dacic. 



Pe teritoriul zimbrăriei este amenajată şi o scenă în aer liber.

Fauna rezervaţiei Pădurea Domnească este bogată şi variată, alcătuită din aproape 50 de specii de mamifere, trei sute de specii de păsări şi aproximativ şase sute de specii de plante. Tot pe teritoriul rezervaţiei, în apropiere de satul Moara Domnească, din raionul Glodeni se găsesc stejari seculari, masivul se întinde pe o suprafaţă de peste 180 de hectare.
„Noi tot timpul ne-am deprins ca importanţa arborilor este că ei elaborează oxigen, or pe parcurs s-a constatat că de fapt arborii sunt acea verigă, care pompează apa din sol prin intermediul tulpinii, în atmosferă, dar nu pur şi simplu o pompează, dar el şi o curăţă de săruri, iar sărurile le transformă în materie vie. Importanţa arborilor seculari este enormă”, a mai menţionat Valeriu Ţarigradschi.
Stejarii seculari din Pădurea Domnească au vârsta cuprinsă între două sute şi trei sute de ani, iar înălţimea poate atinge chiar şi 35 de metri.
 

 

Mai multe despre rezervaţia Pădurea Domnească, dar şi despre zimbrărie, aflaţi în cadrul emisiunii „Popas Turistic”, la Radio Moldova,

 

Comentarii