Sursa imaginii: Anatol Caciuc
Postat de: Ecaterina Arvintii
Ştiri / Politic
05 Feb. 2022 / 20:50
Radio Moldova: Interviu cu ambasadorul Republicii Moldova în Japonia
Intensificarea dialogului politic dintre Republica Moldova sau cooperarea comercial-economică moldo-niponă, sunt doar câteva dintre priorităţile Ambasadei Republicii Moldova în Japonia. O declaraţie în acest sens a fost făcută de ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Moldova în Japonia, Dumitru Socolan, în cadrul emisiunii ,,Moldova şi Lumea”, de la Radio Moldova.
Astfel, pentru a facilita realizarea obiectivelor sale un ambasador are nevoie de cât mai multe şi cât mai utile contacte în statul de reşedinţă. În acest scop, imediat după ce am avut posibilitatea, am purces la organizarea de întrevederi cu parteneri niponi din diferite entităţi:
- cele publice - MAE (de la secretari de stat – la şefi de direcţii/secţii responsabile pentru relaţia cu tara noastră pe multiple dimensiuni), alte ministere, Parlamentul nipon (deputaţi din grupul interparlamentar de prietenie Moldova-Japonia), JICA (conducerea instituţiei prin intermediul căreia se implementează proiecte de asistenta ale guvernului nipon pentru Moldova), JETRO – instituţie care promovează exportul si comerţul in Japonia,
- cu cei din mediul de afaceri, care deja este activ în Republica Moldova (companii importatoare de vinuri şi alte produse moldoveneşti, agenţi economici niponi care desfăşoară activităţi în Moldova).
Am iniţiat interacţiunea şi cu reprezentanţi ai diasporei din Japonia şi Coreea. Un lucru care este mai puţin vizibil, mai puţin mediatizat, reprezintă întrevederile cu colegii ambasadori ai altor state, procedeu tradiţional, care permite o mai bună cunoaştere a realităţilor din ţara de reşedinţă, care ajută mult, în special la început de mandat, la formularea agendei misiunii pe termen scurt şi mediu.
Mi-am propus, încă până la sosirea la Tokio, să organizez, împreună cu colegii din misiune, vizite regulate în teritoriu, pentru a face Moldova mai cunoscută în Japonia. M-am bucurat mult să aud, deja fiind la Tokio, drept confirmare a acestor planuri, sugestiile partenerilor niponi şi a colegilor ambasadori, de a merge în prefecturi, unde lumea este foarte dornică să afle lucruri noi, mai puţin cunoscute aici. Spre regret, evoluţia situaţiei epidemiologice în Japonia, în special introducerea unor serioase restricţii la început de decembrie anul trecut şi a cvasi- stării de urgenţă în ultima decadă a lunii ianuarie curent, ne-au făcut să amânăm aceste deplasări pentru o perioadă mai favorabilă.
Cooperarea comercial-economică moldo-niponă este, după mine, cel mai important sector în relaţia noastră, unde am putea, prin eforturi comune, să atingem rezultate bune. Când zic „cooperare comercial-economică” am în vedere, din perspectiva noastră, în primul rând, atragerea investiţiilor nipone, creşterea volumului exporturilor moldoveneşti în Japonia şi creşterea numărului turiştilor niponi care ne vizitează ţara. Şi aici primele contacte cu mediul de afaceri japonez ne dau motive pentru optimism, există deschidere şi interes pentru regiunea noastră. Moldova are potenţial şi este atractivă pentru companiile nipone, în special, în contextul politicilor guvernului de la Tokio în vederea asigurării securităţii lanţului de aprovizionare economică a Japoniei prin diversificarea pieţelor de interacţiune, dar şi al relaţiilor comerciale preferenţiale pe care Moldova le are cu UE, cu spaţiul CSI, ţări din Asociaţia Central Europeană de Liber Schimb şi cu Turcia. Faptul că mediul de afaceri japonez deja este reprezentat în Moldova de către astfel de giganţi ca Sumitomo şi Fujikura constituie un atu în dialogul cu agenţii economici niponi. Interesul faţă de Moldova ca destinaţie investiţională a fost manifestat şi anterior, inclusiv în anul 2020 în cadrul webinarelor organizate cu sprijinul JETRO.
Din păcate, nu putem afirma că Japonia se află în topul ţărilor ca destinaţie pentru exportul produselor moldoveneşti. La moment cca. 12 companii japoneze importă vinuri moldoveneşti. Acestea sunt cunoscute relativ bine şi se bucură de o reputaţie bună în Japonia, lucru pentru care vreau să aduc mulţumiri echipei precedente a Ambasadei noastre la Tokio. Calitatea şi buchetul bogat al vinului moldovenesc este înalt apreciat de consumătorul nipon. Mai mult ca atât, precum ne zic partenerii niponi, acesta se asortează perfect cu bucatele tradiţionale japoneze. Mai sunt importate gemuri şi miere de albine din Moldova.
Totuşi mai sunt rezerve şi suntem disponibili să sprijinim oamenii de afaceri moldoveni în eforturile de a-şi promova produsele pe piaţa niponă. Această piaţă, cu o populaţie de peste 125 milioane de locuitori şi un teritoriu preponderent muntos, cu puţine terenuri arabile, prezintă un potenţial enorm pentru exportatorii noştri de produse agricole. Conform datelor statistice nipone, în anul 2020, 62% din produsele agroalimentare au fost importate în Japonia. Adevărat este că piaţa japoneză înaintează cerinţe foarte înalte faţă de calitatea produselor, dar şi preţurile la produse sunt de asemenea înalte.
Una din cele mai mari expoziţii în domeniul agroalimentar în regiunea asiatică, FOODEX, se desfăşoară anual la Tokio. Oamenii de afaceri şi oficialii cu care am avut întrevederi, au recomandat insistent participarea la această expoziţie tematică, menţionând că este locul ideal pentru stabilirea contactelor.
De asemenea, ne dorim mult ca instituţiile responsabile de acasă să ia o decizie pozitivă vizavi de participarea Republicii Moldova la expoziţia mondială Expo Osaka 2025. Acest eveniment va acorda o posibilitate unică de a face Moldova cunoscută în Japonia şi regiune, de a atrage turişti şi a promova produsele.
Un alt sector cu potenţial care ar trebui examinat şi explorat este industria uşoară. Republica Moldova are un potenţial semnificativ în acest sector, în acelaşi timp, importul textilelor pe piaţa niponă constituie 98%. Consider că producătorii noştri ar putea să ocupe un segment din piaţa textilelor în Japonia.
În cadrul vizitelor în teritoriu ne propunem să iniţiem parteneriate între autorităţile locale din cele două ţări. De asemenea, Japonia este un partener care pe parcursul a mai multor ani acordă Moldovei asistenţa pentru dezvoltare sub formă de granturi şi credite preferenţiale în diverse domenii: agricultură, medicină, educaţie. Astăzi sunt în proces de implementare câteva proiecte pe baza asistenţei financiare şi tehnice din partea Japoniei. Este vorba despre digitalizarea fondurilor Bibliotecii Naţionale, procurarea echipamentului agricol pentru modernizarea sectorului agrotehnic, achiziţionarea echipamentului pentru stingerea incendiilor.
Ne propunem să diversificăm ariile de implementare a proiectelor de asistenţă pentru dezvoltare şi anume: agricultura inteligentă, sectorul zootehnic, mediu, energia regenerabilă. Un domeniu nou de cooperare, pe care îmi propun să-l dezvoltăm, ţine de domeniul educaţiei şi schimburilor umane. Am propus partenerilor niponi să reflectăm asupra posibilităţi de înfiinţare a unui schimb constant de bursieri, pentru studii universitare şi postuniversitare, stagii de cercetare ştiinţifice, stagii de consolidare a capacităţilor pentru funcţionari publici.
Comentarii