Dacă lumea în perioadă postbelică i-a avut pe „Cei Patru Mari”, care garantau şi asigurau pacea mondială, noi îi avem pe cei patru cineaşti, care vor să ne aducă povestea actorilor ce au schimbat viaţa culturală din ţara noastră acum 30 de ani. Este vorba despre pelicula „Şase personaje în căutarea unui teatru”.
5 septembrie, echipa „TeleFilm-Chişinău” a pornit la un drum ce îi ducea până la capătul Europei, o cale de zece mii şi 500 de kilometri. Pentru siguranţă, au călătorit cu automobilul.
„Am avut o deplasare lungă, am traversat aproape toată Europa. Am ajuns la Lisabona, dar până acolo am avut o filmare la Berlin, vorbesc despre documentarul „Şase personaje în căutarea unui teatru”. În capitala Germaniei ne-am întâlnit cu fostul actor al Teatrului „Eugene Ionesco” Andrei Moşoi. Acum el este actor la un teatru rusesc din Berlin - „Scena Rusă”. Am filmat acolo unde el lucrează, dar am mers şi la el acasă, la vilă, în suburbie”, ne-a povestit regizorul, producătorul filmului şi directorul „TeleFilm-Chişinău”, Mircea Surdu.
După Berlin, destinaţia a fost Lisabona. Acolo îi aştepta un alt personaj al documentarului, Boris Cremene. „Am ajuns la propriu şi la figurat la capătul pământului, la capătul Europei, cel mai vestic punct al continentului. Acolo am făcut nişte filmări foarte caracteristice lui Boris Cremene, care este un călător în viaţă”, a mai adăugat Mircea Surdu.
În 2020, călătoriile în afara ţării au devenit un lux, iar noi cu toţii zilnic citim şi urmărim ştiri care ne vorbesc despre o situaţie fără precedent în întreaga lume. Însă „aventura noastră a fost mult mai „ne-aventură” decât ne aşteptam. Presa scria despre tot ce se întâmplă în Europa, hotare închise, verificări peste verificări, dar spre surpriza noastră nu a fost atât de complicat, pentru că noi am fost foarte pregătiţi. După ce am trecut hotarul cu România, ne-am continuat calea destul de uşor, hotare deschise, iar probleme legate de pandemie nu am avut”, ne-a spus producătorul şi vicedirectorul „TeleFilm-Chişinău” Leonid Melnic.
Totuşi, „călătoria a fost "nervoasă" mai ales când am pornit. Situaţia actuală nu-i una simplă pentru călătorii şi deplasări de lucru. În Europa, oamenii au o atitudine mai responsabilă decât la noi. Am observat asta peste tot. În Spania, de exemplu, nu era voie să mergi pe strada fără mască, vorbim despre începutul lunii septembrie, înainte de agravarea bruscă a situaţiei. Oamenii au devenit mai atenţi la igienă peste tot. În pofida la toate, cu actorii am avut întâlniri foarte calde. Noi am fost cei "veniţi de casa" şi cumva ei erau dornici de asta”, a remarcat Eugeniu Popovici, director de imagine.
„Pentru mine e dificil să nu părăsesc ţara măcar o dată pe an şi această deplasare a fost exact doza de energie de care aveam nevoie. E obositor să stai în maşină zile la rând însă materialul pe care am reuşit să-l filmăm a meritat aceşti mii de kilometri parcurşi. Eu sunt în echipa TeleFilm Chişinău de mai puţin de un an, aşa că la orice filmare am câte ceva de învăţat de la colegi. Fie este vorba de abilităţile de comunicare ale domnului Surdu, aptitudinile organizaţionale ale domnului Melnic sau energia şi creativitatea lui Eugen”, a zis cameramanul Roman Gaţcan.
Prin pelicula „Şase personaje în căutarea unui teatru” se încearcă a povesti o istorie a generaţiei de aur a Teatrului „Eugene Ionesco”. Eroii filmului sunt actorii care au stat la baza fondării teatrului, care acum sunt împrăştiaţi prin lume, iar unii dintre ei nu mai profesează. „Încercăm să urmărim soarta omului de creaţie, care voit sau nevoit s-a despărţit de chemarea teatrală pe care o are. Încercăm să clădim în imagini istoria culturii Moldovei independente prin aceste personaje. Pe lângă Boris Cremene şi Andrei Moşoi, eroi ai peliculei noastre sunt şi actorul, regizorul şi directorul artistic al teatrului, Petru Vutcărău, actriţa Ala Menşicov şi actriţa şi regizoarea Nelly Cozaru, care au rămas în Republica Moldova. Directoarea Teatrului „Regina Maria” din Oradea, Elvira Rîmbu, şi actriţa Elena Chiobaş, care este stabilită în Irlanda”, a menţionat Mircea Surdu.
„Filmul va fi despre istoria culturii prin prisma Teatrului Eugen Ionesco. Acest teatru a a apărut la începutul anilor de independenţă, era un teatru bombă, era un teatru la care nu mai găseai bilete, era un teatru care a reformatat viaţa culturală din Chişinău. Încercăm să vedem cum s-au schimbat lucrurile în ultimele trei decenii prin prisma istoriei Teatrului Eugene Ionesco, care era receptiv la tot ce se întâmplă în societate, era un teatru care reacţiona la orice eveniment politic”, a mai adăugat Leonid Melnic.
Aventura de zece mii de kilometri a echipei „TeleFilm-Chişinău” s-a încheiat la 20 de zile distanţă, pe 25 septembrie, tot la Chişinău, de unde au pornit. Însă, munca la film continuă. Documentarul „Şase personaje în căutarea unui teatru” sau poate „şapte”, pentru că, potrivit regizorului, denumirea se va schimba după numărul protagoniştilor din film, urmează să fie lansat în luna februarie a anului 2021.
Comentarii