НОВОСТИ

источник фото:

НОВОСТИ / Comunicate ombudsman

16 Фев. 2021 / 13:05

Anul 2020 un an al provocărilor şi realizărilor. Proiecte viabile pentru 2021.

În debutul săptămânii curente, 15 februarie, în şedinţa Consiliului de Supraveghere, a avut loc prezentarea Raportului de activitate a Serviciului ombudsmanului din cadrul IP Compania Teleradio-Moldova. Audierea şi dezbaterea publică s-a petrecut în format online, fapt datorat restricţiilor impuse în legătură cu prevenirea răspândirii Covid-19.

În pofida numărului limitat de persoane, am reuşit să ne întrunim şi să discutăm privind calitatea produsului media oferit audienţei de către Radiodifuzorul public. Împreună cu membrii CS am discutat despre provocările pe care le-a înfruntat Televiziunea şi Radioul public în anul 2020, dar şi despre realizările instituţiei.

Ombudsmanul a informat membrii CS despre proiectul “Promovarea standardelor europene în cadrul normativ al audiovizualului din Republica Moldova” demarat în acord cu Consiliul Europei, Biroul Chişinău. Acest proiect prevede implementarea în activitatea Serviciului ombudsmanului şi pentru audienţa TRM a bunelor practici de domeniu. Proiectul presupune un plan de acţiuni şi   obiective reale, realizabile şi măsurabile pentru 2021, care promovează transparenţa şi independenţa în activitatea instituţiei publice a audiovizualului.

În raport se menţionează, că una dintre provocările anului 2020, a fost şi rămâne a fi solidarizarea şi consolidarea  jurnaliştilor, care sincer promovează în societate jurnalismul de calitate, social responsabil, independent şi integru.

Activitatea ombudsmanului în perioada de referinţă a constituit prevederile Regulamentului de funcţionare a serviciului, elementul de bază fiind monitorizarea calitativă şi cantitativă sub aspect deontologic şi al interesului public a emisiei Radio/TV, monitorizarea conţinuturilor Multimedia. De asemenea, examinarea petiţiilor, sesizărilor expediate sau enunţate public în adresa Radiodifuzorului public.

Raportul conţine detalii despre colaborarea ombudsmanului TRM cu societatea civilă de media, instituţiile abilitate pe dimensiunea difuzării de către Moldova1, Moldova 2, Radio Moldova, Departamentul Multimedia a unui produs audiovizual de calitate, echidistant şi pluralist. (Raportul este publicat pe trm.md)

În acest context, ombudsmanul vine cu recomandarea pentru managementul instituţiei şi jurnaliştii, editorii radio/tv de a continua instruiri adiţionale pe teme de deontologie şi etică profesională, dar, se recomandă şi un curs de norme tehnice de difuzare a produsului media.

Ombudsmanul susţine, că în scopul menţinerii unei bune relaţii de parteneriat cu publicul, jurnaliştii şi IP Compania Teleradio-Moldova trebuie să încurajeze şi să sprijine jurnalismul cetăţenesc.

Iar pentru a-i aprecia şi promova pe cei mai buni jurnalişti, redactori, realizatori de emisiuni, regizori emisiuni, editori imagine, producători multimedia, Serviciul ombudsmanului recomandă repetat acordarea anuală de către IP Compania Teleradio-Moldova a Premiului de Excelenţă în activitate.

 

Carmelia Albu

Ombudsman.

 

 

 

 

Показать комментарии

Новости последнего часа

Vezi arhiva