Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Vitalie Mindrescu

Ştiri / Advertorial

27 Apr. 2023 / 09:25

ADVERTORIAL// Scurgeri de acoperiş: Top 5 cauze ale scurgerilor de acoperiş şi sfaturi pentru remediere

Chiar dacă sunt mici, şi de obicei „rezolvate” cu celebra găleată plasată într-o poziţie strategică, scurgerile de acoperiş provoacă un inconvenient foarte mare. Dacă nu se fac reparaţii urgente, există pericolul ca scurgerile să devină din ce în ce mai mari şi să se răspândească şi în alte locuri din casă. 

Prin urmare, este foarte important de acţionat rapid atunci când acoperişul curge, chiar dacă situaţia nu pare atât de gravă momentan. Adesea extinderea scurgerilor poate aduce multe daune casei şi o problemă simplă ajunge să devină una foarte serioasă. 

Acoperişul este prima barieră în calea apei de ploaie, care cade direct pe el. Prin urmare, e ceva normal ca să se întâmple unele defecţiuni cu infiltrarea apei. 

Care sunt cele 5 cauze principale ale scurgerilor de acoperiş?  Ce trebuie şi ce nu trebuie făcut atunci când vine vorba de remedierea problemei?

1. Acoperiş cu înclinare necorespunzătoare
Panta acoperişului este una foarte scăzută sau aproape plată. Fiecare tip de acoperiş are o pantă adecvată, astfel încât scurgerea apei să fie corectă. Ceea ce se întâmplă adesea este că în momentul proiectării sau construcţiei, această înclinare este făcută greşit, lăsând acoperişul cu o înclinare mică. 

Aceasta înseamnă că apa nu se scurge uşor şi la o bătaie mică de vânt ajunge să se întoarcă între plăci. Acest acoperiş va curge neapărat.

Cu prima ocazie trebuie de ridicat panta de scurgere. 

2. Tipul de acoperiş sau cu ce material este acoperit
Este obişnuit ca unele tipuri de acoperişuri să aibă o rezistenţă mai mică la apă. În unele cazuri, şindrila sau ţiglele necalitative, cu defecte, nu rezistă după multe zile de ploaie, ceea ce înseamnă că acoperişul va ceda. 

Prin urmare, este important de ales materialul de acoperire, care să se potrivească condiţiilor de mediu, cum ar fi cantitatea de ploaie, gheaţă, vânt şi alte condiţii meteorologice care pot apărea. 

3. Plăci sparte sau deplasate 
Acţiunea vântului foarte puternic sau a ploii cu grindină poate ajunge să provoace unele daune acoperişului, fie prin spargerea unor ţigle, fie lăsându-le prost poziţionate.

În acest fel, apa trece cu uşurinţă prin golurile lăsate de aşezarea plăcilor, atunci când acestea nu sunt aliniate în mod corespunzător; sau prin punctele în care plăcile sunt sparte. 

4. Puncte de fixare cu erori 
Acelaşi lucru se întâmplă şi la acoperişurile care sunt fixate cu şuruburi, cum ar fi ţiglele metalice, de exemplu. Deşi materialul este foarte rezistent, dacă şuruburile nu sunt fixate corect, apa va trece prin aceste puncte, provocând infiltraţii şi compromiţând întregul proiect.

5. Întreţinerea greşită a acoperişului 
În mod ideal, cel puţin o dată pe an trebuie curăţate şi îndepărtate resturile acumulate de pe acoperiş. O maşină de spălat cu presiune poate fi cea mai bună opţiune pentru o lucrare rapidă făcută corect. De luat măsuri preventive, precum curăţarea jgheaburilor ori de câte ori este posibil, pentru ca apa de ploaie să nu se acumuleze odată cu poluarea aerului, creând nămol în jgheaburi, ceea ce va duce la posibile înfundari şi scurgeri.

Muşchii, slimele şi algele sunt comune. În timp, foile de ţiglă vor începe probabil să dezvolte pete întunecate. Şindrila bituminoasă se va dezlipi. Tăierea crengilor copacilor din jurul acoperişului este esenţială pentru o bună întreţinere şi pentru a evita eventualele accidente în cazul vântului foarte puternic şi al ploii.

De ce uneori este indicată schimbarea acoperişului?
Schimbarea completă a acoperişului poate fi o sarcină foarte complicată, implicând un cost ridicat, pe lângă faptul că este imposibil de fezabil în unele cazuri. Acest lucru se datorează faptului că această modificare afectează întreaga structură a acoperişului şi, în unele situaţii, va trebui schimbat tot materialul acoperişului pentru a obţine rezultatul aşteptat.

Adică, există opţiuni mai potrivite pentru a corecta problema, cu costuri acceptabile şi cu fiabilitate ridicată. 

Profesioniştii ar trebui să fie întotdeauna consultaţi. Iar când vine vorba de renovare, şansele ca serviciile să fie executate incorect şi să provoace şi mai multe daune sunt foarte mari. Prin urmare, dacă intenţia este ca reforma acoperişului să fie rapidă şi ieftină, primul pas este angajarea de profesionişti şi companii specializate.

Costurile cu un proiect bine realizat sunt infinit mai mici decât pierderile, în caz de reluare a serviciilor prost realizate.

**Acesta este un articol plătit**

Comentarii