Sursa imaginii: Radio România Cultural
Postat de: Ecaterina Arvintii
Ştiri / Cultură
23 Noi. 2022 / 21:37
Conferinţă ştiinţifică internaţională, consacrată comemorării savantului George Emil Palade, organizată la Chişinău
Personalitatea lui George Emil Palade, părintele biologiei celulare moderne, a reunit într-un eveniment comun savanţi de la Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova şi de la Academia Română. Conferinţa ştiinţifică internaţională, consacrată comemorării primului Laureat al Premiului Nobel din România, a avut loc în format mixt, relatează Moldova 1.
„Notorietatea savantului ieşean George Emil Palade, părintele biologiei moderne, ne-a îndemnat să sincronizăm agendele noastre. De astăzi, evenimente comune vor deveni tradiţie”, a declarat Ion Tighineanu, preşedintele AŞM.
„George Emil Palade reprezintă o efigie pentru români. În 1974 a luat Premiul Nobel pentru Medicină, ceea ce reprezenta o premieră mondială pentru poporul român”, a spus Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române.
„George Emil Palade ne-a desenat harta celulei. Noi, astăzi, împreună trebuie să ne reinventăm harta societăţii noastre, a valorilor noastre, a deciziilor pe care le luăm, să fie fundamentate ştiinţific, să construim societăţi care luptă pentru pace”, a declarat Ala Nemerenco, ministra Sănătăţii.
Profesorul Schekman din SUA, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină, a adus un omagiu online memoriei lui Palade. I-au exprimat recunoştinţa şi savanţii din Republica Moldova.
„Un român care ne-a dus vestea peste hotarele României, a Moldovei, activând într-un prestigios institut Rockefeller. A efectuat nişte optimizări a metodelor de diagnostic a celulei”, a spus Eva Gudumac, academician.
După 1989, George Emil Palade revenea constant la Academia Română.
„Vorbea o foarte frumoasă limbă română. Mi-a mărturisit că a urmărit de peste Ocean tot ce se întâmpla în anii Renaşterii Naţionale la noi, în spaţiul basarabean”, a spus Mihai Cimpoi, academician.
George Emil Palade s-a născut la 19 noiembrie 1912 la Iaşi. În 1946 a plecat în SUA. Cariera ştiinţifică i-a fost încununată în 1974 cu Premiul Nobel. Savantul a decedat la 8 octombrie 2008 în SUA.
Comentarii