Ştiri

Sursa imaginii: Radio România Cultural

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Cultură

23 Noi. 2022 / 21:37

Conferinţă ştiinţifică internaţională, consacrată comemorării savantului George Emil Palade, organizată la Chişinău

Personalitatea lui George Emil Palade, părintele biologiei celulare moderne, a reunit într-un eveniment comun savanţi de la Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova şi de la Academia Română. Conferinţa ştiinţifică internaţională, consacrată comemorării primului Laureat al Premiului Nobel din România, a avut loc în format mixt, relatează Moldova 1.

„Notorietatea savantului ieşean George Emil Palade, părintele biologiei moderne, ne-a îndemnat să sincronizăm agendele noastre. De astăzi, evenimente comune vor deveni tradiţie”, a declarat Ion Tighineanu, preşedintele AŞM.

„George Emil Palade reprezintă o efigie pentru români. În 1974 a luat Premiul Nobel pentru Medicină, ceea ce reprezenta o premieră mondială pentru poporul român”, a spus Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române.

„George Emil Palade ne-a desenat harta celulei. Noi, astăzi, împreună trebuie să ne reinventăm harta societăţii noastre, a valorilor noastre, a deciziilor pe care le luăm, să fie fundamentate ştiinţific, să construim societăţi care luptă pentru pace”, a declarat Ala Nemerenco, ministra Sănătăţii.

Profesorul Schekman din SUA, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină, a adus un omagiu online memoriei lui Palade. I-au exprimat recunoştinţa şi savanţii din Republica Moldova.

„Un român care ne-a dus vestea peste hotarele României, a Moldovei, activând într-un prestigios institut Rockefeller. A efectuat nişte optimizări a metodelor de diagnostic a celulei”, a spus Eva Gudumac, academician.

„Tineretul studios să aibă un imbold, că ceea ce fac astăzi în cercetare se poate de dezvoltat, se poate de creat şi trebuie de luptat mai departe ca cercetarea să aducă bunăstare”, este de părere Emil Ceban, rectorul USMF „N. Testemiţanu”.

După 1989, George Emil Palade revenea constant la Academia Română.

„Vorbea o foarte frumoasă limbă română. Mi-a mărturisit că a urmărit de peste Ocean tot ce se întâmpla în anii Renaşterii Naţionale la noi, în spaţiul basarabean”, a spus Mihai Cimpoi, academician.

George Emil Palade s-a născut la 19 noiembrie 1912 la Iaşi. În 1946 a plecat în SUA. Cariera ştiinţifică i-a fost încununată în 1974 cu Premiul Nobel. Savantul a decedat la 8 octombrie 2008 în SUA.

Comentarii